Мільйонний бізнес: в Одесі будуть судити посадовця ТЦК, який наживався на військовозобов'язаних

21 серпня 2024 р. 15:36

Мільйонний бізнес: в Одесі будуть судити посадовця ТЦК, який наживався на військовозобов'язаних

Фото: ДБР

В Одесі будуть судити посадовця Приморського РТЦК та СП, який, за інформацією детективів, організував схему отримання грошей від чоловіків, які бажали уникнути мобілізації. Обвинувальний акт направили до суду.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань.

За даними детективів, у травні 2024 року ДБР виявило схему, що діяла в Одеському центрі комплектування з липня 2023 року. Начальник відділу несанкціоновано вносив зміни в електронну базу реєстру військовозобов'язаних "Оберіг", фіктивно визнаючи 138 чоловіків непридатними до військової служби.

Ці послуги коштували від 4,5 до 7 тисяч доларів США, що принесло посадовцю щонайменше мільйон доларів прибутку. У ДБР уточнили, що ідентифікували всіх, хто скористався цією схемою, деякі з них вже виїхали за кордон. Тих, хто залишився в Україні, доставили до центру комплектування для оновлення даних.

Посадовця обвинувачують у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-комунікаційних систем (ч. 3 ст. 362 КК України), що може загрожувати йому до 6 років позбавлення волі.

Читайте також: Не скандал Міноборони, але: по якій ціні закупали яйця бюджетні установи Півдня

Раніше працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо начальника одного із військових підрозділів на Одещині. За інформацією слідства, він вимагав хабар у військовослужбовця за допомогу зі встановлення другої групи інвалідності його матері.

Також Київський районний суд Одеси обрав запобіжний захід командувачу сил територіальної оборони "Південь", якого підозрюють у залучанні бійців до будівництва маєтку, у вигляді 2 млн грн застави. 

Нагадаємо, Центр публічних розслідувань дослідив фінансові звіти за 2023 рік начальників ТЦК на Одещині та зробив рейтинг найзаможніших з них.

Ірина Глухова