Обшуки в одеському ТЦК: "посадовець відкоригував дані понад 100 військовозобов’язаних"

27 травня 2024 р. 19:37

Обшуки в одеському ТЦК: "посадовець відкоригував дані понад 100 військовозобов’язаних"

Фото: ДБР

Позаштатному начальнику служби захисту інформації автоматизованої системи "Оберіг" та начальнику відділення військового обліку та бронювання сержантів запасу та солдатів запасу Приморського РТЦК та СП м. Одеси повідомили про підозру в несанкціонованому втручанню в роботу інформаційно-комунікаційних систем (ч. 5 ст. 361 КК України).

За інформацією Державного бюро розслідувань, схема діяла в одеському ТЦК з липня 2023 року. 

"Тоді начальник відділу несанкціоновано почав втручатися в роботу електронної бази реєстру військовозобов'язаних "Оберіг" та загалом відкоригував дані щодо 138 військовозобов’язаних, фіктивно зробивши їх непридатними для військової служби. Така послуга коштувала ухилянтам від 4,5 до 7 тис. доларів та надавала змогу фігуранту заробити щонайменше мільйон доларів", - зазначають у ДБР.

Там встановили осіб, які встигли скористались схемою. Частина з них виїхала за кордон. Чоловіків, які залишились на території України доставили до центру комплектування для оновлення даних та подальшої мобілізації до лав ЗСУ.

Посадовцю повідомили про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-комунікаційних систем, вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу та відсторонення від посади.

Санкція статті передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.

Детективи провели 14 обшуків за місцем роботи та проживання фігуранта та учасників схеми. 

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики

Ната Чернецька