Якщо чоловік виїхав за системою "Шлях" та не повернувся, то законодавство не визнає це правопорушенням, — адвокат

01 травня 2024 р. 15:51

Якщо чоловік виїхав за системою "Шлях" та не повернувся, то законодавство не визнає це правопорушенням, — адвокат

Фото: ЦПР, Наталя Довбиш

Водій-волонтер, який виїхав з України за системою "Шлях" та не повернувся не несе майже ніякої відповідальності. 

Про це заявив адвокат та правозахисник Андрій Лещенко в етері програми "Інтент. Інсайт".


Відео: Інтент

Темою обговорення стали нові обмеження у наданні консульських послуг. Обговорили зокрема те, яка зараз є відповідальність для ухилянтів, чому дехто недобросовісно користується системою "Шлях".

На питання щодо корупційної складової системи, якою під маскою волонтерів користуються політики, чиновники та інші ухилянти, щоб виїхати за кордон, юрист пояснив, що саме законодавство України не визнає порушенням недобросовісне користування системою.

"Якщо ти за "Шляхом" виїхав і не повернувся, то фактично законодавство не визнає це правопорушенням. Ніякої відповідальності немає", - каже Лещенко, який займався цією проблемою.

За його словами, чоловіка "просто не зможуть повторно включити до системи — от і все".

Раніше ЦПР повідомляв, що у 2022 році тодішній очільник Одеської ОВА Максим Марченко підписав розпорядження на виїзд за кордон за системою "Шлях" 432 водіїв-волонтерів. Офіційно чоловіки отримували дозвіл, щоб перевезти вантажі для потреб ЗСУ, медичні вантажі та гуманітарну допомогу.

Читайте також: Мільйонні доходи, житло в Іспанії та біткоїни: рейтинг найбагатших депутатів Одеської облради за 2022 рік

В розпорядженнях ЦПР виявив як одеських депутатів, так і чиновників. 

Бували такі дні, що керівництво підписувало одразу кілька розпоряджень на виїзд, а є розпорядження, де фігурує лише одне прізвище, заради якого робили документ, наприклад, заступника голови Одеської обласної ради та депутата Олександра Урбанського, який неодноразово фігурує у списках, чи радника голови Одеської ОВА Юрія Димчогло, або ексвіцемера Одеси Дмитра Жемана (зараз є радником голови Одеської райадміністрації).

Більш детально, хто фігурує у списках, ми будемо розбиратися у наступних матеріалах. Зазначимо, що ОВА у відповідь на запит приховала рік народження водіїв, тому ПІБ може збігатися. 

Якщо порахувати, то понад 400 чоловіків, яким офіційно надали дозвіл на виїзд в перший рік повномасштабного вторгнення, як раз складають чисельність батальйону. 159 чоловіків виїхали влітку, 191 - восени, і в грудні - 82 водії. 

Раніше ЦПР повідомляв, що депутат Одеської міської ради від партії мера "Довіряй ділам" Олександр Іваницький першим з одеських політиків від початку повномасштабного вторгнення рф отримав дозвіл на виїзд за кордон за системою "Шлях".

Нагадаємо, одеський журналіст виграв суд проти ОВА щодо доступу до інформації з системи "Шлях".

Ната Чернецька