На Одещині ремонт школи, яка постраждала від удару блискавки, подорожчав до майже 180 мільйонів

05 серпня 2024 р. 14:55

На Одещині ремонт школи, яка постраждала від удару блискавки, подорожчав до майже 180 мільйонів

Фото: Одеська ОДА

Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації оголосив тендер для обрання підряднику, якому заплатять за реконструкцію будівлі навчально-виховного комплексу "Балтська загальноосвітня школа І-III ступенів № 3 – колегіум". 

Як зазначається в системі електронних закупівель Prozorro, йдеться про другу та третю черги будівництва. 

Читайте також: Подарунки, букети, годинники: на що витрачали мільйони бюджетні установи Одещини

Зокрема друга черга передбачає прибудову школи одноповерхової та триповерховий з підвалом до будівлі НВК. А третя черга передбачає реконструкцію спортзалу, котельні, допоміжних споруд.

Очікувана вартість будівництва - 179 мільйонів 559 тисяч гривень. Аукціон запланований на 22 серпня, а роботу слід завершити до 31 грудня 2025 року. 

У січні 2019 року адміністрація навчально-виховного комплексу "Балтська ЗОШ І-III ст. №3 - колегіум" оголосила аукціон з очікуваною вартістю закупівлі в 36 мільйонів 491,3 тисячі гривень, але всі пропозиції відхилили. Проте 11 лютого 2019 року відбувся новий тендер, де виграло приватне підприємство "Юніверсібуд" утім компанія не отримала грошей через висновок Південного офісу Держаудитслужби про результати проведеного моніторингу від 29 березня 2019 року.

В квітні 2019 року компанія знов виграла тендер. З передбачених в угоді 36 мільйонів 126,4 тисячі гривень ПП "Юніверсібуд" отримало 15 мільйонів 395,6 тисячі гривень. Після чого угоду розірвали через неможливість виконання зобов'язань по договору.

У ніч з 10 на 11 липні 2019 року в школі сталася пожежа через влучання блискавки. Постраждали стеля та третій поверх.

У 2020 році проєкт скорегували й спробували провести 14 лютого аукціон, переможцем якого стало приватне підприємство "Інженерно будівельна торгівля". Компанія мала отримати 41 мільйон 289,7 тисячі гривень, але результати скасували  через неможливість усунення порушень.

У травні того ж року закупівлю знов спробували провести, але пропозиції учасників не задовольнили комісію і їх усі відхилили.

Наступний тендер у вересні 2020 року виграло знов ПП "Юніверсібуд". Цього разу компанія розраховувала на 31 мільйон 894 тисячі гривень, але результати торгів скасували через неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель. Зокрема замовник вимагав підвантажувати документи на етапі після аукціону, але до прийняття рішення про визначення переможця, що суперечить ч. 6 ст. 26 "Закону про публічні закупівлі".

У жовтні 2020 року аукціон виграло ПП "Інженерно будівельна торгівля". Термін дії угоди сплив 31 грудня 2022 року й компанія отримала 36 мільйонів 348,2 тисячі гривень.

Наступний аукціон з очікуваною вартістю у понад 35,5 мільйона спробували провести у липні 2021 року. Обирали підрядника саме для реконструкції спортзалу, котельні та допоміжних споруд.

Утім всі пропозиції відхилили й вирішили проводити новий тендер, який відбувся вже у жовтні 2021 року. Переможцем стало ПП "Інженерно будівельна торгівля" й компанія планувала отримати за угодою 35 мільйонів 140,4 тисячі гривень, але отримала лише 3 мільйони 404,9 тисячі гривень, а угоду розірвали — сторони дійшли згоди про дострокове розірвання договору згідно з розпорядженням Одеської обласної державної адміністрації від 6 лютого 2023 року про "Деякі питання реалізації проєктів "Програми з відновлення України" в Одеській області".

Однак вже у листопаді 2021 року з ПП"Інженерно будівельна торгівля" за переговорною процедурою уклали без конкурентів угоду вартістю 18 мільйонів 22,7 тисячі гривень, з яких по завершенню терміну угоди приватне підприємство отримало 15 мільйонів 452 тисячі гривень.

Тим часом депутату на Одещині виплатили понад 24 мільйони за ремонт Транскордонного центру боротьби з оргзлочинністю. Йдеться про ПП "Роднік" депутата Ізмаїльської міської ради від партії "Слуга народу" Ігоря Дехтярьова.

Також ЦПР повідомляв, що виконавцем бюджетних підрядів в Одесі з нещодавніх пір стала фірма, засновник якої міг бути причетним до схеми з ухилення від сплати податків.

Кирило Бойко