На укриття Одещини витратили майже 70 мільйонів за 3 місяці: як оплачувався кошторис

30 жовтня 2022 р. 19:48

На укриття Одещини витратили майже 70 мільйонів за 3 місяці: як оплачувався кошторис

Розпорядники бюджетних коштів в Одеській області, за даними Prozorro, з початку серпня до 20 жовтня витратили на ремонт та облаштування укриттів більш ніж 69 мільйонів гривень. Укладено 455 договорів. З них 65 договорів — на проєктування, виготовлення кошторисів, авторський та технічний нагляд. На ці потреби витратили майже 3,4 мільйона гривень. Безпосередньо на проєктно-кошторисну документацію для ремонту та облаштування укриттів витратили приблизно 1,3 мільйона гривень. Для цього уклали 19 договорів. Серед підрядників колишні посадовці, фігуранти кримінальних справ і інші цікаві фірми. Хто, скільки і кому за це заплатив — читайте в нашому дослідженні. 

Виготовлення проєктно-кошторисної документації. Такі послуги одноразово замовляли: 

  • Відділ освіти Усатівської сільської ради;
  • Городенська сільська рада;
  • Комунальне некомерційне підприємство "Роздільнянська багатопрофільна лікарня" Роздільнянської міської ради;
  • КУ "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Суворовського району м. Одеси"; 
  • Управління містобудування, землевпорядкування та комунального майна Біляївської міської ради;
  • Управління обласної ради з майнових відносин; 
  • Управління освіти Красносільської сільської ради; 
  • Управління освіти, культури, сім'ї Дачненської сільської ради. 

По два договори на вказані послуги уклали: 

  • Відділ культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради;
  • Відділ освіти Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області;
  • КУ "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Київського району м. Одеси"; 
  • Управління освіти Білгород-дністровської міської ради. 

Три договори уклав відділ освіти, молоді та спорту Арцизької міської ради. 

Замовлення у фігурантів кримінальних справ та їхніх родичів 

Городенська сільська рада вже згадувалась в матеріалах про ремонти укриттів в дитячих закладах. Нагадаємо, голова сільради і власник компанії "Васольбудстрой", у якої замовили капітальний ремонт, облаштування укриття будівлі закладу освіти — фігуранти кримінальної справи. Вони обвинувачувані у справі про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. А виготовлення проєктно-кошторисної документації за 10 тисяч гривень замовили у дружини власника компанії "Васольбудстрой", Ольги. Раніше вона працювала інженеркою в управлінні житлово-комунального господарства Ізмаїльської міської ради.  

Відділ освіти Теплицької сільської ради Болградського району Одеської області замовив роботи зі складання проєктно-кошторисної документації, а також відшкодування витрат за розрахунки фінансової експертизи у фірми ПП "Арцизький відділ капітального будівництва" за 46 842 та 6 408 гривень відповідно. Власниця компанії-підрядника Ольга Канарьова висувалася в депутати Арцизької міської ради у 2015 році від проросійської партії "Відродження" та проходить обвинувачуваною у справі про службове підроблення.

Управління обласної ради з майнових відносин замовило кошторисну документацію на ремонт укриття Одеського обласного ліцею за майже 400 тисяч гривень. Виконавець ТОВ "Гіпроград Плюс". Власник фірми Максим Медвєдєв має компанію зі схожою назвою "Гіпроград", яка фігурує у справі про привласнення бюджетних коштів разом з великою кількістю інших юридичних осіб, серед яких "ПІК-СТРОЙ", що належить соратниці одеського мера Марині Лозовенко

Хто замовляв у комунальних підприємств 

Комунальне некомерційне підприємство "Роздільнянська багатопрофільна лікарня" витратило всього 4 602 гривні на виготовлення проєктно-кошторисної документації. За таку суму їм надало послуги КП "Роздільнатеплокомуненерго".  

Так само у комунального підприємства замовили виготовлення проєктно-кошторисної документації чиновники відділу культури, туризму, молоді та спорту Болградської міської ради. КП Управління капітального будівництва" розробило два пакети документів, за 25 480 гривень, та за 12 тисяч гривень

Ті, хто нікуди не поспішають 

Управління освіти, культури, сім'ї Дачненської сільської ради замовило кошторисну документацію для ремонту укриття Болгарського ліцею Дачненської сільської ради за 350 тисяч гривень. Виконавець ПП "АРДО". Проєктуватимуть аж до 20 грудня. А й справді, куди поспішати з облаштуванням укриття в ліцеї? 

Хоча цей договір не "побив рекорду" згаданого вище управління обласної ради з майнових відносин. Цьому замовнику теж немає куди поспішати — роботи завершать аж 31 грудня 2022 року. 

Звісно, такі строки можуть бути зумовлені складністю робіт. Проте, така різниця в ціні та строках, порівняно з аналогічними замовленнями, привертає увагу. Чому саме по цим двом найпростішим укриттям в закладах освіти роботи такі складні і дорогі — не очевидно. Ми надіслали запити замовникам з проханням надати інформацію стосовно строків та вартості вказаних робіт.  

Співпраця з колишніми посадовцями  

Управління освіти Красносільської сільської ради замовило кошторис для ремонту Павлинського ліцею Красносільської сільської ради майже за 80 тисяч гривень у підприємця Петра Везенкова. Цей пан раніше працював в Одеській обласній державній адміністрації головним спеціалістом відділу містобудівного кадастру, інженерної геології та геодезії управління з питань містобудування та архітектури. 

Відділ освіти, молоді та спорту Арцизької міської ради уклав три договори на підготовку проєктно-кошторисної документації з ФОПом Дмитром Осіпенко. Всі договори укладені на суми, трохи менші за 50 тисяч гривень. Проєктно-кошторисну документацію ФОП виготовляв для капітальних ремонтів укриттів Арцизького ліцею № 4 з початковою школою та гімназією,  Арцизького опорного закладу освіти № 1 та Новоіванівського закладу дошкільної освіти ясла-садок "Сонечко"

Про Дмитра Осіпенка відомо, що він працював заступником начальника управління, начальником Служби містобудівного кадастру управління архітектури і містобудування у виконавчому комітеті Чорноморської міської ради Одеської області. Як ФОП пан Осіпенко зареєстрований 9 місяців. 

Управління освіти Білгород-Дністровської міської ради замовило проєктно-кошторисну документацію на поточний ремонт вентиляції в найпростішому укритті будівлі літ. "А" ДНЗ-ЗОШ ім. С.О. Морозової у ФОП Майї Самохіної. Майя Самохіна значиться в досьє аналітичної платформи YouControl як колишній керівник у відділі капітального будівництва Білгород-Дністровської районної державної адміністрації.

Робота підприємиці коштує 21 360 гривень. Водночас за розробку проєктно-кошторисної документації на поточний ремонт електромережі на тому самому об'єкті заплатять додатково ще 12 346 гривень підприємству "Протон". 

Інші контракти 

КУ "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Суворовського району м. Одеси" замовила кошторисну документацію для ремонту та облаштування укриття в ЗОШ №92 та супровід при проходженні експертизи у фірми "Комплібуд". Це фірма, якій всього 9 місяців і її основний вид діяльності встановлення столярних виробів. У видах діяльності фірми немає робіт, які вони зобов'язалися виконати. Однак, є "Інші спеціалізовані будівельні роботи".

Управління містобудування, землевпорядкування та комунального майна Біляївської міської ради замовило виготовлення проєктно-кошторисної документації у ФОПа за 49 862 гривні. Виконавець, підприємець Василь Рибак, за даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, активно працює — з першого серпня до цього часу він уклав 16 договорів на понад 4,8 мільйона гривень. 

Водночас, за даними фінансової звітності, яку він подавав на відкриті торги, минулого року, працівників у нього було лише двоє. 

З ФОП Іриною Заєць уклав договір на виготовлення проєктно-кошторисної документації відділ освіти Усатівської сільської ради. Мова йде про кошторис для ремонту укриття в дитячому садочку "Світлячок". На розробку проєктно-кошторисної документації витратили 26 878 гривень, а на ремонт — 1,3 мільйона гривень. 

КУ "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Київського району м. Одеси" замовила проєктно-кошторисну документацію для капітального ремонту укриття у 89-й школі в Одесі у фірми "Стар Енержі" за 49 тисяч гривень. Серед уповноважених осіб фірми колишній керівник комунальної установи "Обласний центр соціально-психологічної допомоги" Володимир Дорус, а також Максим Пархоменко (людина з такими ж даними проходить по справі щодо стягнення боргів за комунальні послуги). 

Інший контракт КУ "Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти Київського району м. Одеси" уклала з уже згадуваною дев'ятимісячною фірмою "Комплібуд". За цим договором підрядник розробить проєктно-кошторисну документацію для капітального ремонту ​​укриття Одеського навчально-виховного комплексу №84 за майже 27 тисяч гривень. 

Авторка: Олена Кравченко