Налагодив схему хабарів на одеській митниці: головному держінспектору повідомили про підозру

09 серпня 2024 р. 15:56

Налагодив схему хабарів на одеській митниці: головному держінспектору повідомили про підозру

Фото: СБУ

Головного державного інспектора одного з митних постів на Одещині підозрюють у налагодженні схеми систематичного вимагання хабарів за безперешкодне переміщення через митницю товарів народного споживання

Про це повідомили в Службі безпеці.

За даними слідства, у разі несплати хабаря, на перевізників очікували додаткові перевірки вантажів та супровідної документації. Це призводило до штучного затягування строків митного контролю і, як наслідок, зривало договірні зобов’язання імпортерів щодо своєчасної доставки продукції замовникам.

СБУ стверджує, що посадовець з одеської митниці залучив свого колегу - інспектора митного посту сусідньої держави, який виступав посередником для ведення переговорів з імпортерами та передачі одержаних хабарів.

Оперативники спецслужби затримали обох фігурантів під час одержання хабаря в розмірі 5 тисяч доларів США за сприяння у ввезенні партії комплектуючих до мобільних пристроїв. 

Раніше правоохоронці задокументували ще один факт отримання фігурантами неправомірної вигоди.

На підставі отриманих матеріалів обом митникам повідомлено про підозру у прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Під час обшуків за місцем проживання посадовця одеської митниці та в його авто правоохоронці виявили готівку у різній валюті на загальну суму понад 3,5 мільйона у гривневому еквіваленті.

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до корупційної схеми.

До речі, у період із січня по липень поточного року одеська митниця зафіксувала 801 порушення митних правил на суму 6,3 мільярда гривень. Ця вартість удвічі більше ніж показник за аналогічний період 2023 року, повідомили в пресслужбі митниці.

Раніше детективи Бюро економічної безпеки спільно з прокурорами Офісу Генерального прокурора повідомили, що викрили чинних та колишніх службових осіб Одеської митниці у зловживанні службовим становищем, що надало змогу компанії-експортеру соняшникових культур ухилитись від сплати податків. Завдані державі збитки склали понад 13 мільйонів гривень. П'ятьом учасникам схеми повідомили про підозру. 

 В січні 2023 року співробітники Бюро економічної безпеки спільно з СБУ провели 30 обшуків у адмінприміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах "Чорноморськ-порт", "Південний порт", "Одеса-порт" ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби. Обшуки проводилися у межах розслідування масштабної схеми з ухилення від сплати податку в особливо великих розмірах при експорті зерна. 

Олеся Ланцман