Нерухомість за кордоном, зброя та ікони: що задекларували торік обранці Одеської міськради

25 квітня 2024 р. 18:52

Нерухомість за кордоном, зброя та ікони: що задекларували торік обранці Одеської міськради

Фото: ЦПР, Наталя Довбиш

Депутати та депутатки Одеської міської ради за 2023 рік задекларували понад мільярд гривень заощаджень, 15 тисяч квадратних метрів житлової площі та 164 гектари землі. 

Центр публічних розслідувань спільно з експертами всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" дослідили 53 декларації депутатів ОМР й сформували рейтинг найзаможніших із них. Зазначимо, що Олег Філімонов оприлюднив декларацію за 2023 рік лише 23 квітня 2024 року, його декларація не досліджувалася.

Читайте також: Працюють, заробляють, витрачають: рейтинг найбагатших нардепів від Одеської області

Бізнес і зарплата

Найбільше торік, 87,2 млн грн, заробив депутат від "Слуги народу" Вадим Мороховський. З них 54,3 млн – це його заробітна плата як глави правління ПАТ "Банк Восток", 15,7 млн – повернення коштів, внесених до статутного капіталу ТОВ "Сіті-М Бізнес" у зв'язку зі зменшенням статутного капіталу, 9,5 млн – проценти за субординованим боргом й 7,5 млн – дохід від продажу цінних паперів та корпоративних прав.

Наступний у рейтингу – депутат від "Європейської солідарності" Віктор Наумчак. Його річний дохід склав 59,2 мільйона гривень: 59 мільйонів – дохід від бізнесу, а 200 тисяч – заробітна плата. 

Трохи менше, 51,3 млн гривень, минулого року отримав представник від "Довіряй ділам" Юрій Шумахер. Джерелом доходу обранця також був бізнес – від підприємництва він отримав 49,2 млн гривень, а зарплата склала 2 млн гривень.

Слуга народу Олена Коробкова  торік отримала 22,5 млн  гривень: 21,1 млн – заробітна плата в АТ "Сенс Банк", 1,4 млн гривень склали гонорари та інші виплати згідно з цивільноправовим договором. 

Й останній у п’ятірці – депутат від "Довіряй ділам" Олег Етнарович з 18,2 мільйонами річного доходу. З них 10 мільйонів – повернення коштів від ТОВ ТТФ "Рігонда" ЛТД у зв'язку з розірванням інвестиційного договору, 7,7 мільйона – дохід від бізнесу, на 302 тисячі гривень Етнарович отримав подарунок у негрошовій формі й 116 тисяч склала його зарплата.

Депутат від Партії Шарія Володимир Іванов та представниця "Слуги народу" Дар'я Рибак вказали, що у 2023 році ні гривні не отримали.

Цікаво, що згідно з деклараціями за 2022 рік, цей рейтинг виглядав інакше: очолив тоді п’ятірку Василь Ієремія. У 2022 році його дохід склав 96,9 мільйона гривень. На другому місці був Вадим Мороховський. Його дохід склав 52,8 мільйона гривень. Третє місце з 43,2 мільйонами гривень доходу посів Віктор Наумчак. Четверте місце дісталось Олені Коробковій. У 2022 році вона отримала дохід у сумі 15,8 мільйона гривень. І закрив п’ятірку Андрій Терновський з 12,9 мільйоном гривень річного доходу. 

Родина має значення 

Якщо брати загальний дохід депутатських родин, то картина дещо змінюється.  

Наприклад, дружина депутата Мороховського Лія торік отримала 71,6 мільйона гривень доходу. Майже половину, 32,7 мільйона, склала заробітна плата у банку "Восток", 28,7 – дохід від продажу нерухомості й ще 10,1 мільйона склали дивіденди, відчудження майнових прав та гроші у подарунок від батьків. Тож річний дохід родини склав 158,8 млн грн.

Дружина Віктора Наумчака Олена від бізнесу отримала 5,1 мільйона гривень. Й річний дохід подружжя склав 64,4 мільйона.

Сукупний дохід родини Шумахерів у 2023 році склав 53,3 мільйона гривень. До доходу депутата додався прибуток дружини Наталії - 1,9 млн гривень. З них 1,6 мільйона – дохід від продажу автівки й 300 тисяч склали дохід від бізнесу, страхові виплати та проценти.

Подружжя Етнаровичів мали 22,6 мільйона доходів, адже дружина депутата Світлана від бізнесу отримала 4,3 мільйона гривень. 

Дохід у родині Олени Коробкової не змінився, оскільки прибуток має лише депутатка.

Найзаощадливіші

І знову на першому місці родина Мороховських. На двох в подружжя накопичено 328 мільйона гривень: 201,6 мільйона в депутата й 126,5 – в дружини. 

В родині представника партії "Довіряй ділам" Андрія Терновського 115 мільйонів гривень накопичень – 86 мільйонів зберігає депутат і 29 мільйона дружина.

Такий же актив і в ще одного представника партії мера - Дмитра Танцюри. 

Ще один депутат від "Довіряй ділам" увійшов до рейтингу найзаощадливіших – Андрій Кісловський. Його родина накопичила 83 мільйони гривень: 35 мільйонів зберігає сам депутат, 27 мільйонів – дружина й 20 мільйонів – син.

Останню сходинку цього рейтингу зайняв депутат Наумчак з 68 мільйонами накопичень. В самого обранця 49 мільйонів гривень, в дружини – 19 мільйонів.

Загальна сума, яку задекларували депутати міськради – понад мільярд гривень. При цьому жодної накопиченої гривні не мають Дар'я Рибак, Ігор Батраков та Ірина Головатюк-Юзефпольська.

Будинки й квартири

Питання житла не дуже бентежить депутатів нашого рейтингу, адже дехто з них (або члени їх родин) мають у власності по кілька квартир та будинків.

Наприклад, в родині Василя Ієремії 1595 квадратних метрів житла або дев'ять квартир в Одесі та будинок у с. Кароліно-Бугаз. Плюс у сина у співвласності два будинки у селищі Таїрове.  

Трохи менше, 1360 квадратних метрів, має родина Віктора Наумчака. В депутата квартира та будинок в Одесі й на двох з дружиною дві квартири там же.

У власності Дмитра Танцюри 895 квадратних метрів житлової нерухомості. Депутат володіє 31 квартирою в Одесі й однією – в Києві.

Олександр Іваницький до нашого рейтингу потрапив завдяки дружині, адже в неї 737 квадратних метрів нерухомості. Це шість квартир в Одесі, а в самого депутата – одна, площею 59 квадратних метрів. Тож на двох в них 796 кв.м.

В Олександра Матвєєва на двох з дружиною 784 квадратних метрів. З них 391 квадрат – це ½ площі будинка в Іспанії, який належить подружжю у співвласності з дочкою. Плюс в депутата та дружини по квартирі в Одесі, а у дружини ще й будинок під Одесою.

Не вказали наявність житла у власності Олександра КовальчукСвітлана Попова, Людмила Варавва, Олег Звягін, Тетяна Плаксій та Олена Коробкова

Нерухомість для бізнесу та паркомісця

Найзаможніший на цю нерухомість Василь Ієремія. В депутата 17,5 об’єктів на загальну площу 3582 квадратних метрів. Це приміщення підвалів, будівлі, ціли поверхи в офісах, дитячий центр культури та спорту, торговий центр та інше.

На другій сходинці нашого рейтингу родина Етнаровичів, в них - 2371 кв.м. нежитлової нерухомості. В депутата ½ частина магазину або 1370 квадратних метрів і приміщення площею 956 квадратів, а в дружини офіс й два паркомісця на загальну площу 757 квадратних метрів.

Майже вдвічі менше має родина Шумахерів – 1216 квадратних метрів. В самого депутата два паркомісця на 26 квадратних метрів, інші квадрати належать дружині: будівля, кілька нежитлових приміщень, приміщення та паркомісця в Одесі, приміщення для яхтсмена, нежитлове приміщення та місце для машини в селищі Таїрове.

Віктор Наумчак має 411 квадратних метрів нежитлової нерухомості: п’ять паркомісць та два приміщення в Одесі. 

Трохи менше за колегу, 329 квадратних метрів, має Дмитро Танцюра. У власності депутата місце для автівки, одне нежитлове приміщення та три приміщення у співвласності. Також йому належить 1/10 частка бази відпочинку "Прибій" у Грибовці.

А ось в деклараціях 30 депутатів не вказані нежитлові об’єкти. Це Олександра Ковальчук, Олег Звягін, Світлана Попова, Олена Коробкова, Людмила Варавва, Тетяна Плаксій, Сергій Шматько, Жанна Мандриченко, Роман Сеник, Андрій Вагапов, Лілія Леонідова, Олексій Асауленко, Діана Яценко, Олександр Байдерін, Петро Обухов, Ірина Куценко, Наталія Жукова, Ольга Квасніцька, Оксана Антонішак, Світлана Осауленко, Олена Вододюк, Дар'я Рибак, Нікіта Авдєєв, Віталій Саутьонков, Олег Бриндак, Левон Нікогосян, Андрій Терновський, Ігор Коваль, Ігор Батраков, Володимир Корнієнко.

Депутати-землевласники

Першу сходинку посів Петро Обухов з 98,5 гектарами землі. В депутата 50 ділянок у Куяльнику, Новоселівці та Старій Кульні. 

В Дмитра Танцюри 17,7 гектара, це 13 ділянок в селах Прилиманське, Крижанівка й Фонтанка.

В Ольги Квасніцької, точніше в її чоловіка Дмитра, 13 гектарів землі. Всі сім ділянок розташовані у Нерубайській громаді.

Дві ділянки площею 0,1 гектара в Одесі та 9,9 гектара в селі Великий Буялик має Вадим Мороховський. А дружина депутата володіє у співвластності гектарами у селищі Таїрове та у Чорногорії. Загалом в них 10,9 гектари.

Й на останній сходинці з 8,4 гектарами землі родина Корнієнків. Сам депутат землі немає. Землевласницею є жінка, з якою він співмешкає – Ольга. В неї три ділянки: одна в Авангарді й дві у селі Роксолани Дальницької громади. Одну з них, у Роксоланах, жінка придбала минулого року.

Не зазначили володіння земельними ділянками в своїх деклараціях: Нікіта Авдєєв, Олександр Авдєєв, Оксана Антонішак, Олексій Асауленко, Олександр Байдерін, Анастасія Большедворова, Андрій Вагапов, Людмила Варавва, Олена Вододюк, Олександр Едельман, Олексій Єремиця, Наталія Жукова, Олег Звягін, Андрій Кісловський, Олена Коробкова, Лілія Леонідова, Жанна Мандриченко, Левон Нікогосян, Світлана Осауленко, Тетяна Плаксій, Світлана Попова, Андрій Терновський, Сергій Шматько, Діана Яценко.

І по воді, і по суші

У власності депутатів, згідно з їх деклараціями, не лише автівки. Дехто володіє вантажівками, причепами, мотоциклами, а дехто і яхтами.

Так, у родині Наумчаків десять транспортних засобів: сім у депутата та три у дружини. Обранець володіє легковими автівками, двома вантажівками й гідроциклом. В дружини є автівка, гідроцикл і причіп.

В Етнаровичів - сім транспортних засобів. Це автівки, вантажівки, фургони та причепи. У родині Єремиці дві автівки, дві вантажівки, два мотоцикли та мінінавантажувач.

Юрій Шумахер має два гідроцикли, а в дружини - чотири автівки.

По п'ять транспортних засобів у родинах Карпенчуків та Кісловських. У Михайла Карпенчука - дві автівки й човен, а в його дружини - дві автівки. В Андрія Кісловського - автівка й мотоцикл, в дружини обранця - дві автівки й авто у сина.

Ірина Куценко має дві автівки й причіп, а в чоловіка депутатки – мотоцикл.

Жодного транспорту не мають Левон Нікогосян, Лілія Леонідова, Жанна Мандриченко, Людмила Варавва, Тетяна Плаксій, Олександра Ковальчук, Володимир Іванов, Віталій Саутьонков.

Ікони, прикраси, зброя та ордени

Бішість депутатів та депутаток з коштовностей декларують загалом годинники – швейцарські й не тільки: Breguet, Rolex, Cartier та подібні. Депутатки декларують свої, а депутати - дружин, ювелірні вироби та одяг. А дехто з них ще вказує наявність ікон та різні колекції.

Наприклад, Юрій Шумахер вказав, що дружина має три шуби й декілька ювелірних виробів із дорогоцінного металу із дорогоцінним камінням. Олександр Едельман має колекцію зброї та культурних цінностей. В дружини Олександра Шеремета, окрім прикрас з діамантами, – колекція орденів, медалей та значків. А Олена Коробкова має у власності ікони та шубу.

Читайте також: Мільйонні доходи, житло в Іспанії та біткоїни: рейтинг найбагатших депутатів Одеської облради за 2022 рік

Олеся Ланцман