Мільйонні доходи, житло в Іспанії та біткоїни: рейтинг найбагатших депутатів Одеської облради за 2022 рік

26 березня 2024 р. 18:10

Мільйонні доходи, житло в Іспанії та біткоїни: рейтинг найбагатших депутатів Одеської облради за 2022 рік

Ілюстрація: ЦПР

Депутати Одеської обласної ради відзвітували про свої статки за 2022 рік. А Центр публічних розслідувань проаналізував 82 їхні декларації. Розповідаємо про найцікавіше.

Роботяща п’ятірка

Лідером серед депутатів облради за доходами у 2022 році став бізнесмен, обраний від "Слуги народу", Олег Кутателадзе з 111,3 мільйонами гривень. Основним джерелом доходу Кутателадзе були дивіденди 109,1 млн грн, а заробітна плата склала лише 2 мільйони гривень. 

На другому місці позбавлений депутатських повноважень у березні 2023 року, обраний від забороненої "ОПЗЖ", Володимир Осіпов з 50,5 мільйонами гривень. 48,4 мільйона – повернення позики, ще на 1,2 мільйона ексдепутату повернули фінансову допомогу й 800 тисяч гривень він отримав від продажу автівки. Заробітну плату Осіпов не отримував.

Ще один представник "ОПЗЖ" Віктор Андрєєнков у 2022 році заробив 31,5 мільйона гривень. 25 з них – дивіденди від власного підприємства "Крістал гласс" й 5,4 мільйона – дохід від продажу будинку й земельної ділянки.

Четверте місце в нашому рейтингу посіла депутатка від партії "За майбутнє" Алла Гінак. У 2022 році вона заробила 23,7 мільйона гривень. Найбільше - 23,5 мільйона - Гінак отримала від підприємницької діяльності.

І з великим відривом на п’ятій сходинці Михайло Шмушкович, обраний від "Європейської солідарності". Його щорічний дохід склав 7,3 мільйона гривень: 4,8 мільйона він отримав від підприємницької діяльності й 2,5 – від відчуження цінних паперів та корпоративних прав. 

Нічого не заробили у 2022 році представники "Слуги народу" Валерій Ославський та Володимир Щербина, депутати від "Довіряй ділам" Дмитро Чапір та Юлія Бойко, Сергій Паращенко від "За майбутнє" та депутатка від забороненої "ОПЗЖ" Таміла Афанасьєва. Жодної гривні також не отримали ексдепутати представники Партії Шарія Олександр Проваренко та Андрій Нікул, а також Олег Каптур від "Слуги народу".

Заощадлива п’ятірка

Оскільки депутати в більшості своїй підприємці, тож вони не лише заробляти вміють, а й накопичувати. Наприклад, лідер за заробітком Олег Кутателадзе виявився й заощадливою людиною. Разом з дружиною вони назбирали 236,8 мільйона гривень: 199,4 мільйона депутат й 37,4 мільйона жінка. Мільйонер віддає перевагу банкам й там тримає свої гроші, дружина має трошки на загальні потреби в готівці – 12,7 мільйона гривень.

Родина колишнього депутата Володимира Осіпова у 2022 році накопичила 98,1 мільйона гривень. Трохи менше половини – 40 мільйонів – вони тримають у банках, а решту в готівці.

Трохи менше назбирав представник від "Довіряй ділам" Юрій Крук – 94,3 мільйона гривень. Разом з дружиною він зберігає 51,3 мільйона на рахунках, а решту – 43 мільйони – під подушкою. 

Колишній нардеп від Партії регіонів, чинний депутат Одеської облради від забороненої "ОПЗЖ" Іван Фурсін накопичив у 2022 році 84,7 мільйона гривень. В дружини мільйонера збережено лише 699,1 тисяча гривень.

Найменше з депутатів в рейтингу заощадила депутатка-підприємиця від "Довіряй ділам" Алла Стоянова. Сумарне накопичення родини за рік склало 41,1 мільйона гривень. Подружжя воліє тримати гроші біля себе, тож у готівці (точніше у доларах США) вони зберігають 37,8 мільйона гривень.

Однак не всі депутатські родини такі заощадливі. Жодної збереженої гривні не мають представники "ОПЗЖ" Андрій Аносов, Євген Філонов, Олексій Кобильніков, Тетяна Чистякова, Юлія Шестакова, Микола Біб. Нічого не накопичили й депутат та ексдепутат від Партії Шарія Іван Орлов та Олександр Проваренко. Також по нулях в активах у "слуг народу" Олександра Денисенка та Ірини Коваліш.

Читайте також: Мільйони під подушкою, земля в Чорногорії, житло в Еміратах: найбагатші депутати Одеської міськради

П’ятірка з палацами

Що-що, а житлове питання наших можновладців точно не турбує, адже дехто з них має не по десятку квадратів, а сотні. Іноді й тисячі. 

Наприклад, депутат Олег Кутателадзе. В нього десятки тисяч квадратів житла. Точніше, в його дружини. Жінка має дев’ять дач у Коблевому, дев’ять будинків у Воронівці, один будинок в Одесі й, у співвласності з чоловіком будинок в Іспанії. Сумарна площа житла в неї 29 тисяч 266 квадратних метрів. В самого депутата один будинок в Одесі й той, що на двох з дружиною в Іспанії. Тож в нього лише 775,5 квадратних метрів житла.

Сергій Червяков зі "Слуги народу" має 2 тисячі 487 квадратних метрів житла. І хоча він на другому місці за сумарною кількістю квадратів, але точно на першому за розміром будинку, адже 2 тисячі 114 квадратних метрів – площа однієї садиби, яка розташована в селі Велика Балка Нерубайської громади.

Інші депутати мають набагато менше за своїх колег. У Сергія Гриневецького (точніше в його дружини, адже сам політик житла не має) 884,3 квадратних метрів житлової площі. Це всього два будинки в Одесі й в Роздільній. Одеський будинок має 835,7 квадратів.

На наступній сходинці Микола Біб. І знову не сам депутат, а його дружина. Бо саме вона - домовласниця будинку в Одесі із площею в 826 квадратних метра.

І наостанок Сергій Паращенко. Депутат має будинок в Одесі у 820,5 квадратних метрах. 

Однак не всім депутатським родинам так пощастило з житлом. Іван Орлов ("Партія Шарія"), Олег Каптур, Олександр Маланюк та Володимир Щербина ("Слуга народу"), Семен Корж й Андрій Буяновський ("ОПЗЖ"), Олександр Барський та Андрій Бабенко ("Батьківщина"), Валерій Дєордієв й Василь Шкрябай ("Довіряй ділам"), Алла Гінак, Валентин Волканов та Веніамін Унгурян ("За майбутнє") – ні вони самі, ні їх рідні жодного квадратного метра житла не мають.

Офіси, крамниці, бази відпочинку

Олег Кутателадзе в цій номінації поступається аж двом депутатам. Оскільки в Олександра Маланюка нежитлової нерухомості на 9 тисяч 471 квадратний метр, а в Ігоря Капітана 5 тисяч 757 квадратних метра. В першого – це нежитлові приміщення та комплекси, в другого – магазини, адмінбудівля, виробничі приміщення та в матері депутата база відпочинку в селі Приморське Вилківської громади.

В Кутателадзе ж 5 тисяч 353 квадратних метрів комерційної нерухомості: кілька машиномісць та офісів в нього самого в Одесі, магазин, дві бази відпочинку (одна у власності, одна у співвласності) в Коблево, пункт прокату човнів в Коблево – в дружини. 

Читайте також: Нема або прихована: хто з одеських декларантів не подав фінансову звітність за 2021-2022 рік, а до чиєї обмежили доступ

Депутат від "Батьківщини" Олег Казимиров декларує виробничо-складські будівлі з адміністративно-побутовими приміщеннями площею 4 тисяч 964 квадратних метрів. Однак вказує, що вони у співвласності з приватним підприємством "Авто-Гранд". Тобто йому ніби належать 2 тисячі 482 квадратних метрів цієї споруди. Однак, "Авто-Гранд" – це його власне підприємство. Тому він й не на останній сходинці.

А на останній – Валентин Скалозуб з "ОПЗЖ". Бо в нього трохи менша площа нежитлової нерухомості – 4 тисячі 315 квадратів. Він має кілька будівель у Білгороді-Дністровському та в Шабівській громаді.

П’ятірка землевласників 

Найбільше землі має Олександр Маланюк. В нього 79 ділянок площею 161,1 гектара. В Олега Казимирова трохи менше – 122,06 гектари землі або 51 ділянка. Причому 24 з них він придбав у 2022 році.

Олег Кутателадзе посідає третє місце серед депутатів-землевласників з 106,3 гектарами землі. Точніше дружина депутата, адже саме вона власниця майже усієї землі. В депутата лише 0,0857 гектара.

Депутат Сергій Паращенко має 100,9 гектара, а в Олександра Денисенка – 83,2 гектара.

Хто на чому їздить з депутатів Одеської облради 

В цій номінації цілих два депутати на першій сходинці Ігор Капітан та Олександр Денисенко. В нив в кожного по 13 транспортних засобів. 

В родині Капітана п'ять легкових автівок, мотоцикл, чотири вантажівки й три причепи. При чому дві з "легковушок" – Nissan Versa Note та Renault Megane – у 2022 році придбала дружина депутата за 577,6 тисячі гривень.

А в Денисенко три легкові автівки, автогрейдер, два напівпричепи самоскиди, два причепи, два вантажних сідлових тягача. У 2022 році депутат придбав BMW X5 за 510 тисяч гривень.

У представника "ОПЗЖ" Князя Хачатряна 12 транспортних засобів: вісім вантажівок, два причепи та два напівпричепи. А в його однопартійця Олега Капсамуна – десять: дві легкові автівки, п'ять вантажівок, два сідлових тягачі й напівпричіп.

Олександр Маланюк має три легкові автівки, вантажівку, три причепи. З них Renault Logan він придбав у 2022 році за 200 тисяч гривень.

Жодного колеса не мають представники "За майбутнє" Трифон Антов, Валентин Волканов, обоє Сергіїв Паращенків та Руслан Греков, депутати від "ОПЗЖ" Таміла Афанасьєва, Андрій Буяновський, Костянтин Дядіністов, та Євген Філонов, "батьківщинівці" Олександр Барський, Валерій Дєордієв, Олег Казимиров та Микола Майдебура. Без транспорту також Сергій Гриневецький з "Довіряй ділам", Микола Дерев’янко, Юлія Чухало, Ольга Юрко з "Європейської Солідарності" та Григорій Діденко, Ірина Коваліш, Дмитро Ковбасюк зі "Слуги народу". 

Годинники, хутро, біткоїни

Окрім грошей, нерухомості, землі та транспорту декларують депутати ще й коштовності: витвори мистецтва, ювелірні вироби, шуби й годинники. Наручні годинники вказують просто пачками. Наприклад, в Івана Фурсіна їх 14 штук. Правда, вартість їх він не вказав, але фірми солідні: Cartier, Breguet, Frank Muller, Patek Philippe та інші.

В Олега Радковського з "Батьківщини" на двох з дружиною шість годинників – по троє на кожного: Franck Muller, Rolex, Cartier та IWC. Загальна вартість – 1,6 мільйона гривень.

А в родині депутата зі "Слуги народу" Віталія Вітікача їх всього троє: Breguet, Audemars, Omega, але сумарна вартість – 1,4 мільйона гривень.

Деякі депутатки та дружини депутатів також полюбляють хутро. Наприклад, в дружини Юрія Крука жилетка з хутра соболя та шуба з хутра соболя, шуба з хутра норки темного кольору й шуба з хутра норки світлого кольору, а ще – шуба з хутра норки та соболя. Ціна знову таки не вказана.

Алла Гінак задекларувала полушубок з хутра норки, шубу з хутра норки та шубу з хутра норки та шиншили.

Микита Кузькевич з "ОПЗЖ" - єдиний з депутатів облради, хто задекларував криптовалюту: в нього разом з дружиною біткоїнів на 80 мільйонів гривень.

А Сергій Гриневецький - єдиний, хто має злитки золота. В перерахунку на гривні це один мільйон гривень.

Відмітимо, що не подали декларації чинні депутати облради від Партії Шарія Яна Фрейман й В’ячеслав Ширма та від "Європейської Солідарності" – Февзі Мамутов. Й двоє депутатів, які достроково склали повноваження – від "Слуги народу" Олексій Семенцов (помер) й представник "ОПЗЖ" Олексій Ігнатьков.

На питання ЦПР у зв'язку з чим вони не подали фінансові звіти, Февзі Мамутов відповів, що забув: "Того року з самого початку була завантаженість в поїздках (волонтерство) і не поставив в пріоритет заповнення. Нажаль!". Цього року обіцяв виправитись.

Олексій Ігнатьков на питання поки не відповів. Контактів представників Шарія у публічному доступі не має.

Ще один представник Партії Шарія Олександр Проваренко декларацію за 2022 рік подав, але вказав, що ані гривні доходу не отримав, ані гривні не заощадив, ані житла, ані транспорту, ані чогось іншого не має.

Читайте також: Мільйони під подушкою, земля в Чорногорії, житло в Еміратах: найбагатші депутати Одеської міськради

Олеся Ланцман