Одещина потрапила до трійки найкорумпованіших областей України

27 грудня 2023 р. 16:04

Одещина потрапила до трійки найкорумпованіших областей України

Фото: НАЗК

Одеська область посідає третє місце в Україні за кількістю осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення впродовж 2023 року, внесених в реєстр корупціонерів Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідні дані реєстру оприлюднені на сайті НАЗК. 

Усього в реєстрі нараховується 217 записів цього року. 208 - за рішенням суду. Утім здебільшого це адміністративні правопорушення - 138. Кримінальних правопорушень налічується 70, дисциплінарних стягнень - дев'ять.

На першому місці в реєстрі Львівщина. Тут зареєстровані у 2023 році 244 корупціонери. Друге місце розділили Київщина та Дніпропетровщина — по 219 записів в реєстрі в кожній області. 

Четверте місце у Вінницької області - 183 корупціонери. Замикає п'ятірку Сумщина - 162 записи в реєстрі. 

Зазначимо, що на відміну від Одещини записи в інших областях здебільшого стосуються Кримінального кодексу Україні ніж Кодексу про адміністративні правопорушення. 

Так:

  • У Львівській області співвідношення - 154 КК проти 63 КУпАП.
  • У Київській - 187 проти 30.
  • У Дніпропетровській - 145 проти 74.
  • У Вінницькій - 114 проти 66.
  • У Сумській - 125 проти 19.

Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів) — електронна база даних, яка містить відомості про осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення в Україні, та про юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру у зв'язку з вчиненням корупційного правопорушення.

Реєстр містить інформацію про осіб, яких притягнуто до кримінальної, адміністративної, дисциплінарної або цивільноправовий відповідальності за вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, а також про юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру у зв'язку із вчиненням корупційного правопорушення.

Підставою для внесення реєстратором відомостей про особу, яку притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, є:

  • електронна копія судового рішення, яке набрало законної сили, з Єдиного державного реєстру судових рішень;
  • засвідчена в установленому порядку паперова копія розпорядчого документа про накладення дисциплінарного стягнення.

Вилучити дані з реєстру можна лише в разі скасування вироку чи постанови про накладення адміністративного стягнення, відновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, винесення виправдувального вироку.