Одещина займає третє місце в Україні за кількістю корупціонерів

04 вересня 2023 р. 16:05

Одещина займає третє місце в Україні за кількістю корупціонерів

Фото: stock.adobe.com

В Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення, кількість записів, пов'язаних з мешканцями Одеської області наразі сягнула 1 тисячі 158 осіб. Цей показник дозволяє Одесі зайняти третє місце по країні за кількістю зареєстрованих корупціонерів. 

Відповідну інформацію оприлюднило Національне агентство з питань запобігання корупції.

За кількістю корупціонерів Одеська область поступається лише Львівщині, де зареєстровані в реєстрі 1 тисяча 907 осіб та Дніпропетровській області - 1 тисячі 852 особи.

Більшість записів - 1 тисяча 153 зроблені за рішеннями судів, з них 943 - за Кодексом України про адміністративні правопорушення. Ще 210 за Кримінальним кодексом України. П'ять записів зроблено за дисциплінарними стягненнями. 

Читайте також: У справі "Великого будівництва" судитимуть топчиновника Одеської ОДА

Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів) — електронна база даних, яка містить відомості про осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення в Україні, та про юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру у зв'язку з вчиненням корупційного правопорушення.

Реєстр містить інформацію про осіб, яких притягнуто до кримінальної, адміністративної, дисциплінарної або цивільноправовий відповідальності за вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, а також про юридичних осіб, до яких застосовано заходи кримінально-правового характеру у зв'язку із вчиненням корупційного правопорушення.

Підставою для внесення реєстратором відомостей про особу, яку притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, є:

  • електронна копія судового рішення, яке набрало законної сили, з Єдиного державного реєстру судових рішень;
  • засвідчена в установленому порядку паперова копія розпорядчого документа про накладення дисциплінарного стягнення.

Вилучити дані з реєстру можна лише в разі скасування вироку чи постанови про накладення адміністративного стягнення, відновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, винесення виправдувального вироку.

Загалом в реєстрі наразі 22 тисячі 833 записи, з яких за Кримінальним кодексом України - 
5 тисяч 748, за Кодексом України про адміністративні правопорушення - 16 тисяч 104 особи, за дисциплінарними стягненнями - 981 запис.

Читайте також: Голову громади на Одещині звинуватили у хабарництві під час ремонту бомбосховища