Одеська журналістка звернулася в поліцію щодо прослушки

19 січня 2024 р. 19:02

Одеська журналістка звернулася в поліцію щодо прослушки

Фото: Ірина Гриб

Одеська журналістка Ірина Гриб виявила у себе в автомобілі пристрій для прослуховування.

Про це вона повідомила у Facebook.


Фото: Ірина Гриб

"Ось такі подарунки виявила у своєму автомобілі. Система не з дешевих – працює постійно та онлайн. Автономний блок живлення, GPS, Wi-Fi, аудіоконтроль. Простіше кажучи, Ірочку слухали й дивилися куди їздить. Встановлено близько десяти днів тому. Сподіваюся, вам сподобалося кататися з Ірочкою, але настав час і честь знати", - написала журналістка.


Фото: Ірина Гриб

Зараз вона звернулася в поліцію та написала заяву щодо виявлення несанкціонованого відстежувального пристрою. 


Фото: Ірина Гриб

"Але тут, як кажуть, у ході слідства головне не вийти на себе", - зазначила журналістка.

На питання ЦПР, кого вона підозрює, Ірина відповіла, що Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України. За словами журналістки, це пов'язано з її роботою над розслідуванням щодо "зернового коридору".

Про те, що треба перевірити автівку, Гриб повідомили сусіди. Вона поїхала на СТО, де і виявила прослушку. 

На наш запит, чи відкрило Державне бюро розслідувань провадження, нам відповіли, що поки що заява не надходила. 

"Прикро, що у воюючій країні ресурси правоохоронних органів витрачаються на залякування та гоніння журналістів та блогерів", - заявила журналістка. 

Вона звернулась до Інституту розвитку регіональної преси, у якому, ознайомившись з наданими нею матеріалами, пообіцяли юридичну підтримку. 

"Також я звернуся до комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та в СБУ. По-перше, це тиск, це дуже важко морально. По-друге, я вважаю, якщо не карати в правовому полі за такі речі, то тоді ми втратимо свободу слова в Україні взагалі", — заявила Гриб виданню Детектор медіа. 

Раніше Комісія з журналістської етики відреагувала на кампанії тиску на розслідувачів Ніколова і Бігуса. Там вважають це небезпечною загрозою для демократії й майбутнього країни.

"Прослуховування, прихована зйомка, непрохані візити за адресою проживання, цькування в соціальних мережах, звинувачення у нібито порушенні законодавства – усе це ми розцінюємо як залякування журналістів-розслідувачів та їхніх команд. Останні атаки на Юрія Ніколова і Дениса Бігуса виглядають як заздалегідь сплановані кампанії з дискредитації медійників в очах суспільства. Метою таких атак є знищення репутації відомих журналістів і провокування недовіри до журналістських розслідувань в Україні", - йдеться в заяві.