Комісія з журналістської етики відреагувала на кампанії тиску на розслідувачів Ніколова і Бігуса

18 січня 2024 р. 19:08

Комісія з журналістської етики відреагувала на кампанії тиску на розслідувачів Ніколова і Бігуса

Графіка: zmina.info

Комісія з журналістської етики обурена випадками тиску на українських журналістів-розслідувачів і вважає це небезпечною загрозою для демократії й майбутнього країни.

Про це йдеться в заяві КЖЕ 18 січня. 

"Прослуховування, прихована зйомка, непрохані візити за адресою проживання, цькування в соціальних мережах, звинувачення у нібито порушенні законодавства – усе це ми розцінюємо як залякування журналістів-розслідувачів та їхніх команд. Останні атаки на Юрія Ніколова і Дениса Бігуса виглядають як заздалегідь сплановані кампанії з дискредитації медійників в очах суспільства. Метою таких атак є знищення репутації відомих журналістів і провокування недовіри до журналістських розслідувань в Україні", - йдеться в заяві.

Наслідком втручання у приватне життя медійників може бути розкриття конфіденційних джерел. Це може становити загрозу для джерел, і в майбутньому ускладнить пошук інформації для всіх журналістів, вважають в Комісії з журналістської етики.

"Розслідувальна журналістика в Україні відіграє значну роль в умовах воєнного стану, закритих реєстрів і обмежених можливостей суспільства проконтролювати дії влади. Комісія з журналістської етики вважає неприпустимим, аби на тлі погроз і тиску журналісти вдавалися до самоцензури й відмовлялися від гострих тем. Тільки притягнення винних до реальної відповідальності зможе зупинити ганебну кампанію із залякування журналістів та знецінення їхньої роботи", - зазначають в КЖЕ.

В Комісії вимагають від президента України "продемонструвати спроможність захищати демократію і свободу слова". Також там закликають правоохоронні органи, зокрема Службу безпеки України, Офіс Генерального прокурора, Національну поліцію України – всебічно й незаангажовано розслідувати зазначені випадки тиску. 

Зазначимо, що Київська поліція розслідує стеження за командою Bihus.Info. Відкрито кримінальне провадження за статтею про порушення недоторканності приватного життя.

Раніше Bihus.Info звернувся з заявами до СБУ, Нацполіції та Офісу генпрокурора щодо порушення недоторканності приватного життя і перешкоджання діяльності журналістів. 

СБУ вже розслідує незаконне прослуховування. Відкрито кримінальне провадження за ст. 359 КК (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). 

16 січня з'явилося відео з частиною команди проєкту розслідувачів, на якому вони, ймовірно, вживали марихуану, MDMА й амфетамін на корпоративі. На відео також є записи розмов і телефонних дзвінків співробітників. Засновник проєкту Денис Бігус заявив, що на відео журналісти не вживали наркотиків. Це були оператори. Він не виправдовує їхньої поведінки, тому їх звільнять. 

18 січня на тренінгу для журналістів-розслідувачів заступник головного редактора Максим Опанасенко сказав, що редакція зʼясовує, хто за цим стоїть. "Коли луплять по професійному це неприємно, але очікувано. Але коли спускаються до приватного і персонального це геть якась ницість", - вважає він. За його словами, співробітників слухали досить довго і вони це відчували, але не в день корпоративу. 

14 січня до квартири журналіста-розслідувача, головного редактора видання "Наші гроші" Юрія Ніколова, прийшли невідомі, які намагалися ввірватися до помешкання, налякали його матір. Вони залишили повідомлення на дверях, де назвали журналіста "зрадником". Згодом телеграм-канали  стверджували, що журналісту буцімто передали повістку.