Одеські депутати підтримали проєкт будівництва сонячної електростанції для КП "Одесміськсвітло"

10 вересня 2024 р. 15:55

Одеські депутати підтримали проєкт будівництва сонячної електростанції для КП "Одесміськсвітло"

Фото: Одеська міська рада.

Комісія з питань планування, бюджету і фінансів Одеської  міської ради підтримала проєкт будівництва сонячної електростанції із побудовою накопичувачів електроенергії для комунального підприємства "Одесміськсвітло".

Таке рішення депутати-члени комісії ухвалили 10 вересня на засіданні. 

Як розповів очільник комунального підприємства Олександр Прокопець, електростанція необхідна для забезпечення сталої роботи підприємства. Станція потужністю 150 кіловатів допоможе накопичувати електроенергію для того, щоб використовувати її в разі вимикання електроенергії.

Передбачається монтування 275 сонячних панелей потужністю 550 Ватт на даху на загальній прощі 750 квадратних метрів. Сонячну станцію розташують за адресою Середня, 37. Для виконання цієї роботи необхідно укріпити покрівлю на площі понад 300 квадратних метрів. Будівництво розбите на чотири етапи. На першому реконструюють мережі зовнішнього енергопостачання - вартість 1,9 мільйона гривень. 

На другому етапі заплановане укріплення й ремонт даху - 4 мільйони гривень. Найдорожчим вийде вартість обладнання - сонячних панелей, гібридних та двомережевих інверторів, лічильників, батарей накопичування, кабелів, кріплень тощо - 17,3 мільйона гривень. Як зазначив Олександр Прокопець - значну частку витрат на обладнання займає придбання батарей накопичування, але усі експерти-енергетики наполягають, що вони мають бути за досвідом будівництва таких електростанцій у лікарнях.

Власне запуск станції коштуватиме 650 тисяч гривень. Таким чином загальна вартість проєкту - 23,8 мільйона гривень. За підрахунками експертів КП, після реалізації проєкту з'явиться можливість генерувати за рік 310-320 тисяч кіловатів годин, що за поточної вартості електроенергії дозволить зекономити понад два мільйони гривень. Таким чином окупитись станція має за 6,9 року. Без батарей накопичування цей час складав би 4,5 роки. 

Депутати закликали комунальників залучити до тендеру максимальну кількість компаній, звернути особливу увагу на терміни гарантії щодо батарей накопичування й передбачити можливість ділитися накопичену електроенергію з іншими підприємствами та установами міста. 

Реалізувати проєкт планують вже на початку наступного року, але це залежить від термінів проведення тендеру, та часу постачання й монтування обладнання.

Кирило Бойко