Одеські теплопостачальники планують встановити в будинках міста лічильників на 38 мільйонів

08 лютого 2022 р. 16:36

Одеські теплопостачальники планують встановити в будинках міста лічильників на 38 мільйонів

Постійна комісія з питань планування, бюджету і фінансів Одеської міської ради під час засідання 8 лютого підтримала прохання комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" про перерозподіл 38,5 мільйонів гривень з бюджету міста.

Гроші потрібні на встановлення лічильників тепла в будинках міста, що є абонентами КП "ТМО", - повідомляє Центр публічних розслідувань

Як зазначила під час засідання комісії директорка КП Ганна Позднякова, йдеться про перерозподіл коштів, що вже виділені підприємству з бюджету. 

"Це дуже важливе питання, тому що з 1 серпня цього року вступають в дію деякі законодавчі зміни. Тож якщо ми в міжопалювальний період не встановимо лічильники і не почнемо процедуру, то в наступному опалювальному сезоні ми не зможемо в ці будинки постачати тепло та матимемо техногенну катастрофу", - зазначила вона. 

За словами директорки департаменту міського господарства Наталі Мостовських, спочатку департамент пропонував саме виділення додаткових коштів до тих 500 мільйонів, які виділили раніше, однак за словами директорки департаменту фінансів Світлани Бедреги можливості виділяти додаткові кошті з бюджету немає. Саме тому йдеться про перерозподіл коштів. 

Комунальне підприємство вже підготувало перелік будинків, а роботи, якщо депутати підтримають перерозподіл, планують завершити до початку нового опалювального сезону. 

Також Наталя Мостовських зазначила, що встановлення лічильників відбуватиметься саме за бюджетні кошти, а не за гроші споживачів.

Нагадаємо, у грудні минулого року Одеська міська рада підтримала виділення комунальному підприємству "Теплопостачання міста Одеси" 500 мільйонів гривень на 2022 рік.

Як повідомила під час сесії 8 грудня директорка підприємства Ганна Позднякова, така компенсація потрібна через те, що ціни на тепло для населення будуть нижчими за собівартість. 

Раніше Верховна Рада України ухвалила закон про зміни у бюджет 2021 року, врахувавши компенсацію для теплопостачальників суми відшкодування різниці в тарифах, а в разі ухвалення змін у другому читанні борг комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" перед НАК "Нафтогаз" реструктуризують.