Одеського суддю відсторонили від роботи у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності

15 серпня 2023 р. 10:27

Одеського суддю відсторонили від роботи у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності

Затримання Іллі Лонського. Фото: НАБУ

Вища рада правосуддя відсторонила суддю Приморського районного суду міста Одеси Іллю Лонського від роботи у зв'язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Про це повідомили у пресслужбі ВРП.

Вища рада правосуддя 10 серпня 2023 року надала згоду на утримання під вартою Лонського. Його ув'язнили до СІЗО із правом вийти під заставу у 805 тисяч гривень.

Раніше детективи НАБУ затримали суддю за підозрою у спробі дати хабар іншій судді за позитивне рішення в адміністративній справі, а також у привласненні частини хабаря. Справа має відношення до адвоката-депутата Херсонської районної ради, якого 19 червня затримали за підозрою в отриманні хабаря за обіцянку вплинути на суддів. Дії адвоката до речі перекваліфікували. Якщо спочатку йому інкримінували лише замах на пропозицію неправомірної вигоди, то тепер додали ще й підозру у шахрайстві, вчиненому у великих розмірах.

Слідчі вважають, що Лонський став учасником схеми з виманювання 2 тисяч доларів США від військовослужбовця. Адвокат обіцяв військовому, що за ці гроші вплине на суддю. Вона розглядала адміністративну справу стосовно військового й адвокат обіцяв вплинути на неї. Але сам до неї він не пішов, а залучив Лонського. Детективи вважають, що адвокат мав підбурити військовослужбовця до надання хабаря та передати його частину судді-спільнику.

19 червня адвоката затримали "на гарячому" одразу після одержання ним коштів. 

Читайте також: Депутата Херсонської райради підозрюють у вимаганні хабаря від військового.