Переплата понад 3 млн на відновленні енергоінфраструктури Одещини: посадовцю Укренерго повідомили про підозру

27 серпня 2024 р. 14:49

Переплата понад 3 млн на відновленні енергоінфраструктури Одещини: посадовцю Укренерго повідомили про підозру

Фото: Одеська прокуратура

Начальнику одного з департаментів НЕК "Укренерго" повідомили про підозру за фактом службової недбалості, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 2 ст. 367 КК України).

Про це повідомили в Одеській обласній прокуратурі.

Читайте також: АЕС як засіб шантажу: хто з російських військових атакував Південноукраїнську атомну станцію

За даними слідства, на початку 2023 року НЕК "Укренерго", з метою ліквідації наслідків ракетних обстрілів, уклало договір з підрядною організацією для здійснення будівельно-монтажних відновлювальних робіт електричного обладнання. За договором необхідно було виконати роботи з демонтажу та переміщенню двох автотрансформаторів для заміни пошкоджених та їх підключення.

"В свою чергу, підозрюваний належним чином не організував перевірку обґрунтованості умов закупівлі робіт та затвердив у договорі  їх вартість,  яка значно перевищувала фактичні витрати на транспортування. А також погодив надання послуг з міжнародних перевезень, що фактично не виконувались. Внаслідок таких халатних дій посадовця державному підприємству завдано понад 3,7 млн грн збитків", - зазначили в прокуратурі.

Обвинувальний акт стосовно двох директорів підрядних компаній за фактом заволодіння державними коштами та службового підроблення (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України) вже перебуває на розгляді у суді.

Зазначимо, що за результатами моніторингу, на офіційному майданчику державних закупівель Prozorro за 2024 рік знайдено 39 тендерів щодо робіт щодо благоустрою міста Одеси, а саме: ліквідація (капітальний ремонт) наслідків руйнувань (демонтаж, розгрібання завалів). 

Ната Чернецька