Посадовця Одеської ОВА викрили на схемі розкрадання коштів облбюджету

31 березня 2023 р. 18:11

Посадовця Одеської ОВА викрили на схемі розкрадання коштів облбюджету

Фото: Одеська обласна прокуратура

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури повідомлено про підозру організатору злочинної схеми та трьом його співучасникам за фактом заволодіння бюджетними коштами (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 191, ч.ч. 3,4 ст. 358 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної прокуратури.

Слідством встановлено, що директор одного з держпідприємств розробив злочину схему з розкрадання коштів обласного бюджету, які виділяються комунальним закладам для проведення ремонтних робіт.

До реалізації своїх намірів ділок залучив керівника одного з Департаментів Одеської обласної держадміністрації та двох знайомих, а для укладення договорів підряду задіяв підконтрольного підрядника.

За даними ЗМІ, йдеться про керівника департаменту освіти та науки Одеської обласної військової адміністрації Олександра Лончака.

Створивши видимість легітимності своїх дій, спільники заволоділи бюджетними коштами, шляхом підроблення та підписання актів приймання виконаних будівельних робіт покрівлі спального корпусу КЗ "Одеський обласний ліцей № 6 Одеської обласної ради" та ремонтно-будівельних робіт приміщень Барабойського психоневрологічного будинку-інтернату.

Внаслідок таких протиправних дій державі завдано майже 400 тис грн шкоди.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУНП в Одеській області за оперативного супроводу співробітників УСБУ в Одеській області.

Раніше прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт за обвинуваченням голови та депутата однієї з міських рад Ізмаїльського району Одеської області, у проханні та одержанні неправомірної вигоди. 

Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

За даними слідства, депутат ради, який одночасно обіймає посаду голови постійної комісії, що займається, зокрема, земельними питаннями, діючи за попередньою змовою з міським головою отримав частину неправомірної вигоди в сумі 50 тис. дол. США від громадянина за забезпечення надання йому в оренду земельної ділянки комунальної власності площею близько 2,5 га.

Загальна сума неправомірної вигоди, про надання якої прохали посадовці, становила 100 тис. дол. США.  

Дії викритих осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України. 

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна. 

Раніше детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили розслідування за фактом отримання хабаря міським головою Рені та депутатом міської ради цього міста. 

Про це повідомили в пресслужбі НАБУ.

За даними слідства, депутат у змові з мером одного з міст Одещини захотіли отримати 100 тисяч доларів США за "сприяння" у розв'язанні питання про виділення земельної ділянки комунальної власності площею 2,5 гектари в оренду. 

24 січня 2023 року під час одержання першого траншу у 50 тисяч доларів США їх викрили.  Наступного дня їм повідомили про підозру.

26 січня суддя Вищого антикорупційного суду України образ запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для депутата Ренійської міської ради в Одеській області Івана Пойдолова.

Проте як зазначили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури депутат може вийти зі слідчого ізолятора в разі внесення застави у 1 мільйон 879 тисяч гривень. 

Строк дії запобіжного заходу - до 24 березня 2023 року.

У разі внесення застави на підозрюваного буде покладено такі обов’язки:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатися із міста проживання без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти прокурора, детектива або суд про зміну свого місяця проживання та роботи; 
  • утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним у справі та свідками;
  • здати на зберігання до відповідного органу паспорт (паспорти) для виїзду за кордон;
  • носити електронний засіб контролю.

26 січня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід міському голові Рені Ігорю Плєхову, якого затримали при одержанні неправомірної вигоди.

У відношені міського голови суд обмежився заставою в 1 мільйон 342 тисячі гривень. Річ у тім, що Ігор Плєхов пересувається лише за допомогою інвалідного візка. 

В Ренійській міській раді Іван Пойдолов є головою комісії з питань містобудування, архітектури, земельних відносин, охорони природи та історичного середовища. В міську раду він обирався як представник "Опозиційної платформи - За життя".  

Ігор Плєхов з 1993 до 2000 роки проходив службу в органах внутрішніх справ України в Одеській області. З 2005 року займався підприємницькою діяльністю.

10 листопада 2015 року обраний міським головою Рені. У жовтні 2020 року був знову переобраний мером Рені.