Посадовець сервісного центру з Миколаївщини задекларував крипти на 100 мільйонів, але не підтвердив її наявність

02 серпня 2024 р. 14:01

Посадовець сервісного центру з Миколаївщини задекларував крипти на 100 мільйонів, але не підтвердив її наявність

Фото: Трансперенсі Інтернешнл Україна

Заступник начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Миколаївській області задекларував Bitcoin на 100 мільйонів гривень, наявність яких під час проведення повної перевірки Національною агенцією з запобігання корупції (НАЗК) він не підтвердив.

По це розповіли у НАЗК.

У відомстві зазначили, що деякі чиновники, намагаючись вигадати нові способи приховування своїх сумнівних статків, часто відображають у декларації неправдиві відомості щодо криптовалют – їхньої наявності, дати набуття, кількості та вартості цифрових активів. Або ж взагалі не зазначають відомостей про те, що ними володіють, оскільки не мають підтвердження законності джерел походження коштів на їх придбання.

Читайте також: Шуби та персні з діамантами: що задекларували найбагатші голови судів Одещини

Так посадовець РСЦ на Миколаївщині у декларації за 2021 рік задекларував криптовалюту "Bitcoin", вартість якої у гривневому еквіваленті на кінець звітного періоду склала 100 мільйонів гривень, наявність якої під час проведення повної перевірки він не підтвердив. У декларації за 2022 рік він повідомив про наявність криптовалюти вже на понад 48 мільйонів гривень.

При цьому наявність частини криптовалюти декларант підтвердити не зміг. Пояснив він це тим, що в нього наче викрали криптогаманець та ключ до нього. Щодо іншої частини активу - посадовець надав документи, які не підтверджують правдивість задекларованої інформації. 

За обґрунтованими висновками НАЗК компетентні органи розпочали кримінальні провадження щодо декларування недостовірної інформації.

Раніше у начальника одного з відділів ДМС в Одеській області САП виявила необґрунтованих активів на 5,6 млн грн. Також Національне агентство з питань запобігання корупції за зверненням Національного антикорупційного бюро проводить моніторинг способу життя голови Національної поліції Івана Вигівського.

Олеся Ланцман

Олеся Ланцман