Родина російського конструктора дронів володіє нерухомістю у Франції та Великобританії, але не знаходиться під санкціями

18 червня 2024 р. 09:56

Родина російського конструктора дронів володіє нерухомістю у Франції та Великобританії, але не знаходиться під санкціями

Фото: trap.org.ua

Вілли, розкішний одяг, бізнес у Європі. Російські бізнесмени, що фінансують вторгнення в Україну, не прагнуть, щоб їхні діти та онуки залишалися жити на батьківщині, тому легко відправляють їх до "загниваючої Європи". Утім, гроші на елітне життя в країнах ЄС вони чомусь продовжують заробляти на війні в Україні. Олєг Дємчєнко, розробник літаків та БПЛА, які вже понад 2 роки прицільно знищують українські міста, продовжує володіти нерухомістю в Європі, записуючи її на своїх онуків. Водночас Європа дивним чином ігнорує діяльність управлінця російського ВПК-підприємства, адже ані сам Дємчєнко, ані його родина досі не потрапили до санкційних списків ЄС чи Британії.

Про це повідомляють розслідувачі Trap Aggressor.

Олєг Дємчєнко — генеральний конструктор російського Дослідно-конструкторського бюро ім. О. С. Яковлєва. За час свого існування підприємство випустило понад двісті типів та модифікацій літальних апаратів, у тому числі понад сто серійних. Дємчєнко в різні часи був генеральним конструктором, директором та членом правління цього підприємства. У 2017-2018 рр. він увійшов до складу Авіаційної колегії при уряді рф. Бюро Яковлєва входить до складу корпорації "Іркут", яка за розробками бюро і веде серійне виробництво навчально-бойових літаків Як-130, а також винищувачів Су-30, які під час великої війни рф використовувала для запуску протирадіолокаційних ракет Х-31П та Х-58. Українські військові за час повномасштабного вторгнення збили чимало літаків такого типу. Бюро також розробило безпілотники "Ворон", "Кльост". Також були плани запустити розвідувально-ударний БПЛА Як-133БР. До 2021 року Дємчєнко був генеральним конструктором також в "Іркуті". Зараз же він спокійно працює і живе з дружиною в росії, досі не перебуває під санкціями (крім українських), а його син та внуки купують майно та мають бізнеси в Європі. 

У березні 2022 року журналісти Схем провели розслідування про наближених осіб путіна, які мають у власності нерухомість за кордоном. Журналісти виявили, що Олєг Дємчєнко придбав нерухомість у престижному місці – муніципалітеті Сен-Жан-Кап-Ферра біля Ніцци. Це Лазуровий берег Франції, який полюбляють багатії зі всього світу, зокрема і росіяни. 

Журналісти Trap Aggressor вирішили зʼясувати, що зараз відбувається з цією нерухомістю Дємченка, і це був лише початок.

Французька вілла


Фото з мережі Інтернет

Узбережжя Лігурійського моря на півдні Франції поблизу Ніцци, де м² приватного житла можна придбати в середньому за 20 тис. євро. Купити тут нерухомість – такий собі маркер успішності для російського бомонду. Тут мають вілли російські олігархи Аркадій Ротенберг, Давид Каплан та Володимир Євтушенков, також український олігарх Дмитро Фірташ і голова виконкому проросійської української партії "За Життя" Сергій Льовочкін.

Поруч із цією "елітою" за адресою Saint Jean Cap Ferrat, 12 avenue des Fleurs маєток з басейном придбав і Олєг Дємчєнко. Спочатку його французька нерухомість була записана на паризьку компанію SCI Olara (юридична особа, яка у Франції зазвичай використовується для інвестицій у нерухомість і комерційних підприємств), де власниками були зазначені сам Олєг Дємчєнко, його дружина Ларіса Вайцеховская та двоє їхніх внуків Анастасія та Олєг


Скріншот з ресурсу Google Maps

Попередній власник SCI Olara Александр Улісс Рене Дарсі Летт також володіє кількома компаніями  схожого типу, які зареєстровані за тією ж адресою. За місцем прописки немає жодного офісу, тому, ймовірно, це фіктивні компанії, створені саме для реєстрації різної нерухомості. 

9 серпня 2023 року Олєг Дємчєнко та його дружина Ларіса переписали свої частки в компанії і, відповідно, віллу, на внуків — Анастасію та Олєга.


Британська квартира


Квартира Анастасії в центрі Лондона

Анастасія Дємчєнко, внучка російського інженера, працює піарницею у лондонській команді італійської ювелірної та годинникової компанії Buccellati. Вона також стажувалася в елітному торговому центрі "Харродсі", працювала з британським журналом моди "Татлер", навчалася на британських курсах від Christie’s та детально ділилася тим, як жити вишукане життя на широку ногу в Лондоні.

Разом із чоловіком Матвієм Лівшіцом (Matvei Vladimirovich Livshite) жінка проживає в Лондоні за адресою 64 Queens Gate, SW75 JP. Згідно з виписками з британського реєстру нерухомості, квартира під номером 2 за цією адресою належить Анастасії. Вона придбала її у 2021 році за 1,5 млн фунтів (близько 2 млн дол.)


Анастасія Дємчєнко і Лілія Шеффлер-Сєннова. Фото з мережі Інтернет

На цьому фото Анастасія в дружній атмосфері проводить час ще з однією росіянкою – Лілією Шеффлер-Сенновою. Це дружина колишнього президента російської будівельної компанії "Фінстрой"  Ільї Суркова. Щонайменше з 2019 року вони також проживають у Лондоні. За даними швейцарських журналістів, бізнесмен Сурков розкрадав кошти у росії, потім переховувався від російського суду в Швейцарії, але через неспроможність інтегруватись у швейцарське суспільство сімʼя російських злочинців перебралась до Британії.

Онук Дємченка Олєг, названий на честь діда, також проживає в Лондоні за адресою 9-11 Manson Place, SW75 JP. Це 4 хвилини на авто від квартири Анастасії. Саме ця адреса вказана у французьких документах як місце проживання онука. 


Screenshot from Google Maps

Саме ця адреса вказана у французьких документах як місце проживання онука.

Офіційно нерухомість йому не належить, але журналісти встановили, що це за квартира і хто її власник за документами. По-перше, Олєг Дємчєнко молодший залишив коментар на сайті лондонської компанії з ремонту нерухомості Lev Pride про приємний досвід співпраці з ними. Компанія розповідає в себе на сайті, що відремонтувала квартири як на Manson Place, так і на Queens Gate. З опису ремонту на Manson Place зрозуміло, що це двокімнатна квартира на 4 поверсі (єдина за вказаним місцем). 

За даними британських реєстрів, офіційним власником квартири на 4 поверсі у серпні 2022 став 24-річний ​​Спенсер Коутс Гонсалес (Spencer Coates Gonzalez), який раніше працював у компанії з управління нерухомістю в Лондоні, яка належить його родичу Джейсону Террі Коутсу (Jason Terry Coates). Тож, ймовірно, він є лише номінальним власником лондонських апартаментів.

Олєг Дємчєнко – акціонер в компанії 9-11 MANSON PLACE LIMITED, яка спеціалізується на менеджменті нерухомості. Разом з ним там зазначена і Ольга  Янсен ван Вуурен.

Ольга також живе у тому ж будинку, що і Олєг Дємчєнко молодший. Жінка – донька Володимира Пефтієва, одного з найбагатших людей Білорусі та колишнього керівника "Белтехекспорт". Пефтієва в медіа називали гаманцем Лукашенка, а ЄС вніс його до санкційних списків, хоча пізніше його звідти видалили. Белтехекспорт – компанія з конструювання зенітних ракетних комплексів, ремонту авіації, експорту та імпорту воєнної техніки та послуг. У каталозі продукції – літаки "МіГ", гелікоптери "Мі", безпілотники, зенітні комплекси, засоби радіоелектронної боротьби, танки, бронеавтомобілі тощо. У 2012 році компанію продали російському бізнесмену Дмітрію Гуриновичу. Уже під час повномасштабного вторгнення компанія бере активну участь у воєнних виставках разом із російськими компаніями та в самій росії. 

Німецький бренд

Анастасія Дємчєнко також донедавна володіла брендом одягу Studio Celestra. Компанія має статус ліквідованої з листопада 2023 року. Хоча бренд був зареєстрований у Британії, у соцмережі Інстаграм систематично розміщували фото з  одягом, презентованим у берлінському бутіку Tcha Concept. Анастасія з чоловіком Матвєєм також з`являлися на подіях у цьому магазині. 

Сам бутік належить Джої Бурді, дочці Томаса Крамера, німецько-американського забудовника, венчурного капіталіста та інвестора. Він керує нерухомістю на Саут-Біч, в Маямі, Флорида, дружить із Трампом та має мультимільйонний бізнес у всьому світі, пов’язаний з нерухомістю та венчурними інвестиціями. 

Чеський бізнес

Крім внуків, бізнес у Європі має і син Олєга Дємченка — Віктор. З 1999 року він є власником чеської компанії Olvy International s.r.o. та вказав своєю особистою адресою у Карлових Варах — Karlovy Vary, Sadová 5/35. За цією адресою знаходиться елітний готель Kriváň.

Компанія Віктора не має сайту, та й інформації про неї обмаль у відкритих джерелах. За адресою фірми Дємченка-сина зареєстровано ще багато різних компаній, у багатьох із яких керівниками чи власниками є також росіяни. За даними реєстрів, Olvy International s.r.o. займається ритейлом, але у лютому 2023 звідти було видалено право на купівлю та перепродаж товарів.

8 серпня, за день до перепису майна, Велика Британія ввела ряд санкцій проти 22 фізичних та юридичних осіб за межами росії, які підтримують незаконне вторгнення рф в Україну. Можливо, це і було поштовхом зберегти майно в Європі, передавши право власності внукам.

Династія російського конструктора БПЛА та літаків Олєга Дємченка роками насолоджується розкішним життям в Європі, купує там нерухомість, веде власний бізнес. Більше того, створює комунікації та бізнес-звʼязки з європейцями. Тим часом літаки та безпілотники їхнього виробництва системно знищують українські міста та села.  Тим не менш, росіяни підтримують одне одного за кордоном, їхні діти рухають російську воєнну машину і допомагають вбивати українців щодня, живучи своє найкраще життя на віллах, в модних бутиках та на європейських заходах. Для цього їм навіть не потрібно обходити санкції, адже європейські обмеження до них просто не були застосовані, зазначають розслідувачі.

Ната Чернецька