США наклали санкції на іранську компанію, яка передавала "шахеди" рф

26 квітня 2024 р. 11:35

США наклали санкції на іранську компанію, яка передавала "шахеди" рф

Фото: Shutterstock

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США внесли у "чорний список" підставну компанію Sahara Thunder, яка займається виробництвом та продажем іранських дронів рф. 

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну США.

25 квітня відомство оголосило, що накладає санкції на понад десяток організацій та осіб, які "відігравали центральну роль у сприянні та фінансуванні таємного продажу іранських безпілотних літальних апаратів для Міністерства оборони та матеріально-технічного забезпечення збройних сил Ірану (MODAFL), яке бере участь у підтримці війни росії в Україні". 

Зазначається, що Sahara Thunder є головною підставною компанією, яка контролює комерційну діяльність MODAFL. 

"Sahara Thunder також відіграє ключову роль у проєктування, розробці, виробництві та продажу Іраном тисяч БПЛА, багато з яких зрештою були передані росії для використання в її агресивній війні проти України", - йдеться у повідомленні.

Мінфін також згадує, що MODAFL співпрацює з росією для фінансування та виробництва іранських БПЛА в економічній зоні промислового виробництва "Алабуга", яка знаходиться під санкціями США: "Станом на кінець 2022 року російські офіційні особи вели переговори про угоду з Sahara Thunder щодо доставки та виробництва тисяч БПЛА на рік на цьому об’єкті. Такі БПЛА російські військові використовували в Україні проти критичної інфраструктури та цивільних цілей".

Зазначимо, що також накладені санкції на керівництво компанії Sahara Thunder, а також на компанії, які допомагали у доставці іранських товарів.

"Міністерство оборони Ірану продовжує дестабілізувати регіон і світ, підтримуючи війну росії в Україні, безпрецедентну атаку на Ізраїль і розповсюджуючи безпілотні літальні апарати та іншу небезпечну військову техніку ставленикам терористів", —  заявив заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Браян Нельсон

За його словами, Сполучені Штати, співпрацюючи з британськими та канадськими партнерами, "продовжать використовувати засоби для боротьби з тими, хто буде фінансувати дестабілізуючу діяльність Ірану".

Нагадаємо, через місяць після трагедії в Одесі, 2 квітня, українські дрони атакували "Алабугу", де рф модифікує іранські "шахеди". 


Фото: Telegram/Baza

Раніше ЦПР розслідував російський теракт 2 березня в Одесі, коли "шахед" влучив в багатоповерхівку, де загинули 12 людей, з яких п'ятеро це маленькі діти. Журналісти дослідили, як рф зуміла модифікувати іранські безпілотники, значно посиливши їхню бойову частину. 


Фото: ЦПР, Наталя Довбиш

Виготовляють "шахеди" у спеціальній промисловій зоні "Алабуга", що в Татарстані, по сусідству з міжнародними компаніями, які не захотіли покинути рф після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну. ЦПР розшукав директора російської компанії, яка начебто й закуповує шахеди в Ірану, але "теплого спілкування" не вийшло. Подробиці тут

Після зламу поштових серверів іранської компанії Sahara Thunder стало відомо, що початково для росії вартість одного дрона-камікадзе складала 375 тис. доларів. Після перемовин ціна "шахедів" зменшилась до 193 тис. доларів при партії в шість тис. штук, і 290 тис. доларів для партії у дві тис. одиниць. 


"Злиті" документи

Загальна ціна контракту на виробництво, включно із передачею технологій, обладнання, шести тисяч комплектів БпЛА, програмного забезпечення складає 108,5 млрд рублів або 1,75 млрд доларів. Це зіставно 2% усього воєнного бюджету рф за 2023 рік. 

Примітно, що частину вартості "шахедів", судячи зі "злитих" документів, росія передала Ірану в золоті. А саме дві тонни.

Сайт іранської компанії Sahara Thunder наразі неактивний. При цьому ще на початку 2024-го він працював — через вебархів можна знайти вигляд сайту станом на 22 січня. Судячи з опису, компанія орієнтована на роботу з іноземними партнерами. Спеціалізується на будівництві, постачанні обладнання та технологій, зокрема нафтодобувної промисловості тощо. Припинення роботи сайту співпало з публікацією "злитих" у відкритий доступ документів. За інформацією відкритих джерел, юридична адреса компанії: Тегеран, 13-а вулиця, 33. Судячи з мапи, це одна з висоток у столиці Ірану. 

ЦПР писав електронного листа в компанію Sahara Thunder з проханням прокоментувати постачання рф дронів-камікадзе, якими обстрілюють українські міста. Однак, схоже, пошта компанії також уже не діє.

Ната Чернецька