Розслідувачі встановили людину, причетну до насильства над вивезеними українськими дітьми

28 березня 2023 р. 12:50

Розслідувачі встановили людину, причетну до насильства над вивезеними українськими дітьми

Фото: The Insider

Журналістам вдалося встановити особу людини, яка застосовувала насильство та залякувала українських дітей, вивезених до російських таборів. 

Як повідомляє The Insider, ним виявився колишній співробітник "Беркуту", який брав участь у подіях на Майдані з боку силовиків Віктора Януковича Валерія Астахова. 

Його дані є у базі даних "Миротворця". За цими даними, Астахов служив у МВС України, але після анексії Криму прийняв громадянство рф і перейшов на службу до мвс рф в Євпаторії.

Журналіст Тетяна Попова показала фотографії Астахова хлопчику, який розповів The Insider про побиття українських дітей у таборі, він упізнав його.

Відомо, що у 2014 році Астахов уже вивозив дітей зі Слов'янська до Ростовської області. Як писав "Комерсант", тоді було вивезено 38 осіб, у тому числі 21 дитину віком від двох місяців до 12 років, їх супроводжував Астахов. Він стверджував, що автобус із біженцями збиралися розстріляти українські нацгвардійці, але підтвердження його слів не знайшли.

23 березня 2023 року в Україну повернулися 17 дітей, яких окупаційна влада Херсонської області ще у жовтні минулого року відправила "на відпочинок" до дитячих таборів на території анексованого Криму. Обіцяли, що діти з'їздять туди на десять днів, але вони провели там півроку.

Тетяна Попова поговорила з дітьми, що повернулися, та їхніми батьками в Києві. За словами 16-річного Віталія, дітей били, погрожували їм та тримали у підвалі. Як розповів Віталій, дівчинку з Херсона вдарили залізним ціпком з такою силою, що у неї на спині залишився "синяк смужкою".

У таборі "Дружба" в Євпаторії Астахов відводив дітей до підвалу, показував цей ціпок і погрожував, що за підтримку України битиме. "Він казав: закрию в підвалі, там сидітимете, підкорятиметеся мені", — розповів Віталій про Астахова. За словами дитини, у таборі не було постільної білизни, лише брудні матраци та подушки.

Не всі діти зіткнулися в таборах з жорстоким поводженням, але всі говорять про погані умови та неякісну їжу.

У дослідженні лабораторії Єльського університету говорилося, що для українських дітей зараз діють понад 40 таборів у Сибіру, на узбережжі Чорного моря, у центральних регіонах, на Уралі та в анексованому Криму. За даними авторів звіту, у таборах дітям розповідають про "традиційні цінності", викладають історію за "російськими стандартами", навчають стрільби та поводженню з технікою. Стверджувалося, що деякі табори, зокрема у Криму та Чечні, проводять для дітей "курс молодого бійця".

Наприкінці грудня стало відомо, що адміністрації дитячих таборів у Криму не відпускають херсонських дітей додому. Повідомлялося, що ще понад 100 дітей не повернулися до Балаклії з іншого табору. На сайті державного порталу "Діти війни" йдеться про зникнення 16226 дітей. Повернути на батьківщину, за даними сайту, поки що вдалося 308.

Раніше 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента рф володимира путіна та дитячого омбудсмена марії львової-бєлової, заявивши, що вони несуть відповідальність за примусове вивезення дітей з України.