Сальдо оголосили підозру в викраденні майже 3 тисяч тонн зерна

15 серпня 2024 р. 16:42

Сальдо оголосили підозру в викраденні майже 3 тисяч тонн зерна

Фото: visti.ks.ua

Так званого губернатора Херсонщини Володимира Сальдо звинувачують у викраденні майже 3 тисяч тонн українського зерна.

Про це повідомили в поліції Херсонської області.

За інформацією правоохоронців, є докази причетності Сальдо до воєнного злочину – надання наказу на вивезення збіжжя з окупованого Херсона. 

"Поліцейські встановили, що у вересні 2022 року згідно з розпорядженням гауляйтера окупанти захопили територію ПрАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів", де зберігалося понад 30 тисяч тонн зерна та зернових виробів. На підприємстві була введена тимчасова окупаційна адміністрація. А наступного місяця так званий губернатор видав розпорядження про вивезення зернових культур, які знаходились на території підприємства та належали на праві приватної власності різним суб’єктам господарської діяльності. Загалом із використанням трьох барж окупантами на лівобережжя Дніпра було вивезено майже три тисячі тонн ячменю, які належали українському та іноземному підприємствам. Загальна вартість завданих власникам збитків на той час становила майже 15 мільйонів гривень", - зазначають у поліції.


Фото: Поліція Херсонської області

Колишньому депутату Херсонської міськради заочно повідомили про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України — віддання наказу порушити закони та звичаї війни.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Правоохоронці зазначають, що фігурант наразі перебуває на лівобережжі окупованої Херсонщини.

Раніше Сальдо засудили до 15 років ув'язнення з конфіскацією майна за колабораціонізм, державну зраду під час воєнного стану та виправдовування збройної агресії рф проти України.

Як повідомляв Центр публічних розслідувань, попри те, що родина колаборанта має квартири, будинки, котеджі в Херсоні, Києві та Криму, на самого Володимира Сальдо не записаний жоден бізнес. Водночас його донька – Ірина Сальдо – офіційно заможна панянка, що й нині веде підприємницьку діяльність за кордоном (на родинний зв’язок вказують дописи в соцмережах). 

Ната Чернецька