85% агроекспорту країни під контролем голови Одещини — розслідування hromadske

08 травня 2024 р. 17:02

85% агроекспорту країни під контролем голови Одещини — розслідування hromadske

Фото: Одеська ОВА

Журналісти-розслідувачі дослідили, що очільник Одеської ОВА Олег Кіпер взяв під особистий контроль майже весь аграрний експорт України. Після цього десятки нових компаній-одноденок вивезли з України майже мільйон тонн продукції на 6 млрд грн, а сімейний бізнес посадовця став розвиватися.

Про це йдеться у розслідуванні hromadske "Зерновий барон".

Зазначається, що у 2023 році українські експортери зерна отримували понад мільярд доларів на місяць. За цей час з України експортували щонайменше 50 мільйонів тонн різноманітної сільськогосподарської продукції на 12 мільярдів доларів. 

Найбільшими експортерами зерна стали компанії Кернел трейд, Нібулон і Луї Дрейфус. Найбільші покупці українського зерна — Румунія, Іспанія і Китай. 

"Сорок підозрілих компаній (імовірно, фіктивних) вивезли через порти Одеси зерна на шість мільярдів гривень. Тільки зерно куплене за готівку, а всі ці мільярди гривень лишаються за межами оподаткування", - кажуть журналісти.

Так, 16 мільйонів тонн пшениці, які продали з України за кордон у 2023 році, 13 мільйонів 700 тисяч вивезли саме морем, тобто через Одесу. Це 85%. Приблизно таке саме співвідношення було і щодо ячменю, кукурудзи тощо. 

"Тож людина, яка управляє потоками зерна в Одеській області, контролює майже весь зерновий експорт України. І це — голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер", - йдеться у розслідуванні.

18 серпня 2023 року Кіпер та тодішній командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Одеса", генерал Едуард Москальов видали спільний наказ "Про деякі питання фінансової дисципліни в умовах воєнного стану". На думку зернотрейдерів, таким чином на території Одеської області з'явилися власні митні правила, відмінні від решти території України. У відповідь Українська зернова асоціація й Український клуб агарного бізнесу виступили з публічною вимогою скасувати наказ, який не є нормативно-правовим актом і не є частиною ані митного, ані податкового законодавства. 

Після наказу на ринок вийшли 400 нових компаній. Частина з них входить до відомих агрохолдингів, частина — реальні агропідприємства зі своїми гектарами й комбайнами, частина — мала успішну історію експорту за попередні роки.

Увагу журналістів привернули близько сорока компанії з ознаками фіктивності: ті, що вперше вийшли на ринок у 2023-му, не мають виробничих потужностей і належать незрозуміло кому. Усі вони були зареєстровані або змінили власників у 2023 році та з’явилися на ринку після видання наказу. 

"Подібні компанії з ознаками фіктивності вивезли з України через Одеську область 800 тисяч тонн зерна на понад 150 мільйонів доларів. Це шість мільярдів гривень. За даними нашого джерела з Одеської митниці, щонайменше кілька компаній з нашого переліку підозрілих належать, так би мовити, "до сфери впливу" самого Олега Кіпера. Якщо це справді так, це могло б означати, що голова ОВА взяв під особистий контроль 85% агроекспорту України задля особистої вигоди", - зазначають розслідувачі.

Вони звернулися по коментар Олега Кіпера, але офіційний запит залишився без відповіді.

Журналісти нагадали, що за інформацією ЦПР, Національне агентство з питань запобігання корупції засекретило декларації керівника Одеської ОВА за 2021-2023 роки. 

Але за даними Мінюсту, дружина Ірина Кіпер зареєструвала вже після початку російського вторгнення цікаві об’єкти нерухомості. Так, вона купила два приміщення у Києві під магазини, які здає в оренду. А також розвиває елітну базу відпочинку у Буковелі — найдешевший номер там зараз коштує понад 5 тисяч гривень за ніч, а окрему віллу можна винайняти за 16 тисяч за добу.

"Те, що сімейний бізнес Кіпера отримав потужний поштовх для розвитку в умовах війни, поки компанії-одноденки вивезли з України майже мільйон тонн продукції на 6 мільярдів гривень, може бути лише збігом. Питання в тому, чи вірите ви в такі збіги. І що думають про них правоохоронці", - зазначають журналісти.

Ната Чернецька