Сесія Одеської міськради: 100 мільйонів на прибирання, продаж майна ЖКС та розвиток української мови

30 квітня 2024 р. 11:14

Сесія Одеської міськради: 100 мільйонів на прибирання, продаж майна ЖКС та розвиток української мови

Фото: ЦПР, Наталя Довбиш

XXIX сесія Одеської міської ради VIII скликання, яка відбулась 24 квітня, здебільшого не проговорювала питання, за які насправді голосували депутати.

Не помітили, як передали майно ЖКСу "Фонтанський", розділили понад 100 мільйонів на прибирання, надали нові дотації та й ще виділили на сумнівну програму розвитку української мови мільйони.

В деталях розбирався Центр публічних розслідувань.

Нові дотації комунальним підприємствам

КП міста отримали неабияку допомогу.

Так, на поточне утримання дорожніх мереж міста КП "Міські дороги" - 70 млн грн.

Утримання електромереж, підземних пішохідних переходів, каналізаційно-насосних станцій та інше, що перебувають на балансі КП "Одеське електротехнічне експлуатаційно-монтажне підприємство"  - 3 млн грн.

Утримання мереж зовнішнього освітлення та мереж зовнішнього електрозабезпечення КП "Одесміськсвітло" - 30 млн грн.

Відновлення зелених насаджень та об'єктах благоустрою міста КП "Міськзелентрест" - 20 млн грн. 

Найбільш цікава дотація – збільшення фінансування на 5 млн 890 тис. грн КП "ЖКС Порто-Франківський". Якщо коротко, то два місяці одесити отримували подвійні платіжки за послуги утримання будинків. Це було пов’язано з тим, що 1044 будинки перейшли до приватної КК "Порто-Франко". Тому одесити отримали платіжки й від комунального підприємства. Містяни практично перестали через це платити. У підсумку майже всі працівники повернулися у ЖКС, а слід за ними й понад тисячі будинків. КП прийняло на роботу 282 додаткових робітників для їх обслуговування. Тому зараз ЖКС потребує фінансової підтримки.

Ще один напрямок, за яким КП отримають допомогу — утримання і благоустрій територій загального користування -  131  млн 384,4 тис. грн. Йдеться про безгосподарські території, які своїми розпорядженнями райадміністрації "закріпили" за ЖКСами. Минулого року території передавали на основі тендеру, а ось тепер передали ЖКСам. 

Мовне питання  

Рішенням депутатів в Одесі затвердили нову програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на 2024 – 2025 роки. При цьому усі 1,8 млн грн беруть з бюджету міста, жодної грантової чи залученої з фондів гривні в програмі не має. 

Так, на проведення соціологічних досліджень серед молоді та інших аудиторій на тему мовно-культурної ідентифікації витратять 60 тисяч гривень. Другий пункт - 300 тисяч грн піде громадським організаціям на проведення конкурсів, фестивалів української мови за ініціативою громадських організацій, національно-культурних товариств, творчих спілок міста Одеси. Але не зрозуміло, як ці організації будуть обирати.

Планується показ україномовного кіно просто неба на 200 тисяч гривень. Виникає питання — чи безпечне це під час повномасштабної війни, адже є проблема з постійними атаками на місто. 

Ще 100 тисяч гривень виділяють на організацію та проведення заходів (круглих столів, семінарів тощо) з питань реалізації державної мовної політики для цільових аудиторій (педагогічні працівники, учні, вихованці). По 200 тисяч гривень піде на організацію та проведення заходів з питань реалізації державної мовної політики для цільових аудиторій та інформаційно-комунікативної кампанії з популяризації української мови в суспільному просторі.

Ці заходи планує департамент внутрішньої політики. Як це вплине на популяризацію мови — не пояснюють.

Також є низка заходів, які реалізує Департамент культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради. ЦПР вже зазначав, що проєкти зі створення і підтримки електронних ресурсів для популяризації української літератури у бібліотечних системах на 200 тисяч грн та відкриття мережі безплатних очних курсів з української мови на 280 тисяч грн виглядають більш зрозумілими витратами. 

12 мільйонів на грантовий офіс, а гранти де?

Ще один цікавий напрямок — програма підвищення рівня конкурентоспроможності економіки Одеси на 2022-2024 роки. За нею депутати підтримали перерозподіл коштів на:
- проведення стратегічного аналізу в рамках розробки проєкту нової Стратегії розвитку міста Одеси – 1,5 млн грн на 2024 рік.
- розробку та тиражування інформаційно-презентаційних матеріалів нової Стратегії розвитку міста Одеси – 50 тис. грн.
- забезпечення діяльності комунальної установи "Офіс цифрової трансформації Одеської міської ради" - 12 млн 200 тис. грн.  

Мета програми — забезпечення впровадження в діяльність Одеської міської ради цифрових інновацій та технологій і розвиток електронного урядування та електронної демократії. Цікаво, що саме цей напрямок міг залучати гранти, але місто витрачає чималі кошти.

Ще важлива  програма - "Незламна Одеса" на 2024 - 2026 роки, яку по суті вже реалізували, проте у програмах з ЖКГ та благоустрою. На цей рік на неї заплановано 257 млн грн. Кошти підуть: на виготовлення документації на постраждалі обʼєкти після атаки росіян - 600 тис. грн, виконання невідкладних робіт у звʼязку з руйнуванням, відновлення спільного майна багатоквартирних будинків - 71 млн грн та капремонт постраждалих багатоквартирних будинків - 36 млн грн.

Майно ЖКСу — у приватні руки

Йдеться про включення гаражів площею 14 та 32 квадрати ЖКС "Фонтанський" на Французькому бульварі, 12-Б до переліку об’єктів малої приватизації.

Окремо зазначимо, що відчуження колишнього майна ЖКСу на Французькому бульварі, 12/1 йде вже понад десять років. Приміщення викупило ТОВ "ІМОТ", а згодом отримало від депутатів землі на Французькому бульварі. 

І ось продають гаражі ЖКСу. Мабуть, під них будуть відводити землю.

Земельний блок 

В місті продовжили відводити землі під автостоянки ГО "Одеська обласна організація автомобілістів". На просп. Небесної Сотні, 91-А відвели 1,2139 га для будівництва й обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови.

ТОВ "СЕРВІСПРОАВТО" отримало 1 гектар на Старосінної площі, 1-А для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об'єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Директорка та власниця одна особа – Світлана Добровольська. Статутний капітал забудовника всього 400 тисяч гривень, що каже, що у нього не має практично ресурсів та техніки для будівництва, а буде інший підрядник та вірогідно зміниться власник.

Читайте також: Топ-10 безглуздих тендерів Одещини: кущі, годинники та реклама

Олеся Калайтович