В Одесі на тренінги та конкурси витратять майже два мільйони

23 квітня 2024 р. 16:25

В Одесі на тренінги та конкурси витратять майже два мільйони

Скріншот з відео

В Одесі затверджують нову програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя в місті Одесі на 2024 – 2025 роки. 

Такий проєкт опублікований на сайті Одеської міської ради. При цьому усі 1,8 млн грн беруть з бюджету міста, жодної грантової чи залученої з фондів гривні в програмі не має, повідомляє ЦПР.

Читайте також: Замість дронів мільйони на активне дозвілля та круглі столи: куди Одеська мерія виділяє кошти

Так, на проведення соціологічних досліджень серед молоді та інших аудиторій на тему мовно-культурної ідентифікації витратять 60 тисяч гривень. Але як ці дані будуть використовувати — інформації не має.

Другий пункт - 300 тисяч грн піде громадським організаціям на проведення конкурсів, фестивалів української мови за ініціативою громадських організацій, національно-культурних товариств, творчих спілок міста Одеси. Але не зрозуміло, як ці організації будуть обирати.

Планується показ україномовного кіно просто неба на 200 тисяч гривень. Виникає питання — чи безпечне це під час повномасштабної війни, адже є проблема з постійними атаками на місто. 

Ще 100 тисяч гривень планують виділити на організацію та проведення заходів (круглих столів, семінарів тощо) з питань реалізації державної мовної політики для цільових аудиторій (педагогічні працівники, учні, вихованці).

По 200 тисяч гривень піде на організацію та проведення заходів з питань реалізації державної мовної політики для цільових аудиторій та інформаційно-комунікативної кампанії з популяризації української мови в суспільному просторі міста Одеси.

Всі заходи планує департамент внутрішньої політики. Як це вплине на популяризацію мови — не пояснюють.

Також є низка заходів, які реалізує Департамент культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської ради. Так, проєкти зі створення і підтримки електронних ресурсів для популяризації української літератури у бібліотечних системах на 200 тисяч грн та відкриття мережі безплатних очних курсів з української мови у бібліотеках на 280 тисяч грн виглядають більш зрозумілими витратами. 

Раніше ЦПР зібрав десять найбільш одіозних проєктів Одещини за 2023 рік, реалізація яких ані трохи не наближає перемогу.

Олеся Калайтович