"Сожалеем": військовий рф, який підвішував ракету до літака, прокоментував вбивство в ЖК "Тірас"

17 липня 2023 р. 15:25

"Сожалеем": військовий рф, який підвішував ракету до літака, прокоментував вбивство в ЖК "Тірас"

ЖК "Тірас" після ракетного обстрілу. Фото ДСНС

23 квітня 2022 року Одеса стала одним з епіцентрів ракетних обстрілів з боку росії. Тоді одна з ракет типу Х-101, випущених Ту-95, поцілила в житловий будинок у Київському районі міста. Внаслідок атаки загинули вісім людей, включно із тримісячним немовлям і вагітною дівчиною. 18 осіб отримали поранення. Під час розслідування ЦПР персоналізував тих, хто може бути причетним до смертельної атаки по мирному населенню Одеси.

Саме аеродром в Енгельсі, який знаходиться за 600 кілометрів від українського кордону, є місцем дислокації стратегічних літаків рф. І саме пілоти цих літаків майже весь 2022-й рік обстрілювали Україну зі стратегічної авіації з регіону Каспійського моря. В ЖК "Тірас" влучила ракета, випущена військовими, що дислокуються в Енгельсі.

В грудні 2022 року для російської стратегічної авіації сталась вельми неприємна подія: якісь невідомі безпілотні апарати здійснили дві атаки – 5-го і 26-го грудня відповідно - на аеродром у місті Енгельс, пошкодивши літаки та знищивши декількох російських військових. 


Вибух на аеродромі в Енгельсі (рф) 26 грудня 2022 року

29 грудня відбулась церемонія прощання з ліквідованими російськими військовими. На фото видно три труни. Російські ЗМІ опублікували імена загиблих - це майор Андрій Воронов і старші лейтенанти Максим Ануфрієнко і Олександр Пампухін. Усі вони мали відношення до технічного персоналу обслуговування літаків. 

У новині вказано, що церемонію відвідав, зокрема, командир 22 авіаційної дивізії Микола Варпахович. На порталі НАЗК значиться, що Варпаховича внесли до санкційних списків як того, хто безпосередньо брав участь у незаконному вторгненні на територію України. До речі, він керував саме літаками Ту-95 МС.

17 червня 2023 року Служба безпеки України оголосила Варпаховичу підозру за ведення агресивної війни, порушення законів і звичаїв війни тощо.


Микола Варпахович. Фото з мережі

У мережі можна знайти адресу реєстрації Варпаховича, а саме Рязань, вулиця Белякова, 30-а, квартира 141. 

7 квітня 2022 року президент рф володимир путін нагородив один з полків енгельської авіаційної дивізії начебто за масовий героїзм. Вочевидь, російському диктатору сподобались бомбардування мирних українських міст.


Скрин указу путіна щодо нагородження 121 полку енгельської авіаційної дивізії

Повне розслідування читайте тут: Хто вбив людей у ЖК "Тірас": встановлюємо коло причетних. 

На завершення хочеться продемонструвати рівень життя російських військових, який укладається лише в декілька коментарів, написаних у профільній групі "вконтакте": "Дальня авіація: Енгельс" у 2021 році, тобто всього за декілька місяців до великої війни. 

- Про премії у цьому місяці хтось чув? Чи знов, як завжди, "на підсосі" сидимо? 

- Забувай, будемо постійно "на підсосі". Й так мало платять, а ти ще і премію.


Скрин групи "вконтакте" "Дальня авіація: Енгельс"

Ми вирішили поспілкуватись із цима дописувачами.

Профіль користувача, який підписаний як Володимир Корнієнко, закритий. 


Скрин профілю користувача Володимира Корнієнко

Востаннє він заходив у "вконтакте" 14 квітня 2023 року. При цьому 4 січня 2022-го, тобто за півтора місяці до початку повномасштабної війни, він створив групу "АвіаЕнгельс", де викладає інформацію про аеродром дальньої авіації повітряно-космічних сил росії в Енгельсі. Останнє оновлення групи датовано 28 серпня минулого року. Переважно Корнієнко викладає у групі загальні фото й відео. Але є досить унікальна інформація. Наприклад, 25 травня 2022 року він виклав фото крилатої ракети Х-101, яку готують підвішувати до літака. 


Скрин з групи "АвіаЕнгельс"

Скоріш за все, Корнієнко працює на аеродромі в Енгельсі досі. Ми написали йому у "вконтакте" з проханням прокоментувати обстріли ЖК "Тірас" в Одесі. Але повідомлення, схоже, він не прочитав.

Профіль Артема Шейкіна у "вконтакте" є відкритим. Востаннє він заходив у соцмережу 8 червня 2023 року. Особистої інформації у профілі викладено небагато: дата народження 11 грудня 1996 року, освіта - краснодарське вище воєнно-авіаційне училище, й місце розташування, а саме Енгельс. 


Срин профілю Артема Шейкіна "вконтакте"

Примітно, що на початку повномасштабної війни Шейкін публікував декілька дописів і фото начебто з навчань. 


На фото: Шейкін начебто проходить навчання

Ми написали йому в соцмережі. Згодом чоловік нам відповів: "Був у відрядженні. Не було телефона відповісти. Я це ніяк прокоментувати не можу, я займаюсь підвішуванням. А не пуском. Підвішування, й потім вона улітає. Співчуваємо".

/
Скрин відповіді Артема Шейкіна "вконтакте"

Всі згадані особи так чи інакше причетні до ракетних обстрілів мирних українських міст. Зокрема по житловому будинку в Одесі, де загинули зовсім не нацисти чи фашисти, а звичайні українці, яким не пощастило жити на шляху випущеної з літака російської ракети.