Спецслужба викрила схеми, які пов'язані з ухиленням від мобілізації

10 квітня 2023 р. 07:18

Спецслужба викрила схеми, які пов'язані з ухиленням від мобілізації

Фото: СБУ

У результаті слідчо-оперативних заходів повідомлено про підозру п'ятьом організаторам оборудок.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Учасники схем пропонували військовозобов’язаним уникнути мобілізації на підставі підроблених документів та шляхом нелегального перетину кордону.

Вартість "послуг" становила від 3 до 6 тис. дол. Сума залежала від терміновості "вирішення питання".

Одну зі схем організував голова військово-лікарської комісії одного із районів столиці.

За гроші він безпідставно оформляв своїм "клієнтам" документи про зняття з військового обліку за станом здоров’я.

Чоловіку повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Іншу схему налагодив керівник однієї із псевдоблагодійних організацій, який пропонував громадянам виїхати за межі України як водії гуманітарних перевезень.

Його спільницю СБУ викрила у грудні минулого року.

У Закарпатській області затримано місцевого адвоката і власницю готелю, яка сама підшукувала "кандидатів" на втечу за кордон.

Вони намагались приховано переправити військовозобов’язаних до ЄС поза контрольно-пропускними пунктами.

Фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Заходи проводили співробітники СБУ спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

Раніше очільниця служби у справах дітей на Одещині зробила ухилянта опікуном чужої дитини.

Посадовицю підозрюють у внесенні до офіційних документів неправдивих відомостей та у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України. 

Про це повідомляє Білгород-Дністровський районний відділ поліції Одещини.

У серпні 2022 року правоохоронці викрили 29-річну одеситку, яка використала свого 15-річного прийомного сина для безперешкодного вивезення військовозобов’язаного чоловіка за кордон. 

Громадянка забезпечила призовника документами про опіку над підлітком, які надали право виїхати чоловіку з дитиною з України. Реалізації задуму перешкодили правоохоронці. Обвинувальний акт щодо одеситки вже в суді.

Водночас у ході слідства з'ясувалося, що до видачі офіційних документів із завідомо неправдивою інформацією, якими послуговувався чоловік на пропускному пункті під час спроби перетнути державний кордон України, причетна  очільниця служби у справах дітей однієї з громад Одеського району. Матеріали щодо посадовиці поліцейські виділили в окреме провадження.

Так, на прохання своєї знайомої громадянка внесла до офіційної документації завідомо неправдиву інформацію про те, що підліток проживає з 38-річним жителем Одеського району, який і забезпечує його базові потреби. Також фігурантка передала знайомій погоджений та завірений печаткою бланк заяви про надання згоди на виїзд за кордон неповнолітньому у супроводі нового опікуна, до якої згодом були внесені неправдиві дані.

"За наявністю достатніх доказів, зібраних поліцейськими, слідчі під процесуальним керівництвом Білгород-Дністровської окружної прокуратури повідомили посадовиці про підозру у внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей та у сприянні організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України шляхом надання засобів, вчиненому службовою особою з використанням свого службового становища. Ці злочини передбачені частиною 1 статті 366 та частиною 2 статті 332 Кримінального кодексу України. Суд обрав підозрюваній запобіжний захід у вигляді застави розміром сто тисяч гривень. Жінку відсторонили від посади. Правопорушниці загрожує до семи років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років", - прокоментував начальник Білгород-Дністровського районного відділу поліції Павло Бобчинський.