Справа аеропорту «Застава-2»: Антикорсуд відмовився закрити провадження

30 травня 2022 р. 16:11

Справа аеропорту «Застава-2»: Антикорсуд відмовився закрити провадження

Вищий антикорупційний суд 30 травня відмовився закрити резонансне кримінальне провадження щодо заволодіння чиновниками Одеської міської ради у змові з місцевими бізнесменами 131 мільйонами гривень із бюджету Одеси у 2016 році. Справа стосується угоди щодо купівлі майнового комплексу аеропорту «Застава-2» під цвинтар. 

За версією НАБУ, ціну викупу завищили у 10 разів — реальна вартість споруд становила не 146 мільйонів гривень, а лише 15.

Колегія ВАКСу у складі суддів Лесі Федорак, Ігоря Строгого під головуванням Віктора Маслова відмовилась закрити справу, інформує кореспондент Центру публічних розслідувань

Сьогодні на відеоконференції з Приморського суду були обвинувачені: колишні топ-чиновники мерії Василь Шкрябай та Олексій Спектор, чинна директорка юридичного департаменту Одеської міськради Інна Поповська, а також юрист - представник будівельних компаній Діамід Згонник. Суд також дозволив через воєнний стан в країні та дефіцит палива захиснику Ігорю Харченко теж були присутнім через режим відеоконференції з власного технічного засобу, а не з приміщення суду. 

Наразі - стадія підготовчого судового засідання. Тепер справу веде прокурор Роман Кимлик, бо інший обвинувач - Валентин Мусіяка у складі тероборони захищає східні рубежі України. Саме Мусіяка вів це провадження і на стадії досудового розслідування, і після скерування його до суду. 

Прокурор Кимлик повідомив, що угода у справі ні з ким з фігурантів не укладалась, а справа підсудна ВАКСу. Також він переконаний, що немає підстав закривати провадження та повертати обвинувальний акт прокуратурі.

Проте надійшло багато клопотань від обвинувачених та їх адвокатів повернути обвинувальний акт прокурору. 

Зокрема обвинувачений представник ООО «Авіакомпанія «Одеса» Андрій Вірченко та адвокат Згонника Максим Болдін прохав повернути обвинувальний акт прокурору. Дехто з фігурантів та їх захисників прохав закрити провадження.

Так, захисник Болдін розповів про історію провадження від його відкриття, об’єднання та продовження строку розслідування. Він мав претензії, мовляв, НАБУ та САП порушили строк досудового розслідування, а Генпрокурор незаконно їх продовжив. 

«Детектив та прокурор грубо порушили Кримінальний процесуальний кодекс України та відповідну процедуру. Як наслідок, строки досудового розслідування закінчились ще 15 липня 2020 року. Тому провадження треба закрити», - висловився адвокат. 

Захист переконаний, що органи обвинувачення порушили право Згонника на справедливий суд. 

Але прокурор Роман Кимлик апелював: трактування норм захистом і обвинуваченням - різне. На його думку, треба дослідити додаткові документи, які не надав захист. Але на нинішній стадії це зробити неможливо. 

Насамкінець, ВАКС не закрив справу.

Нагадаємо, раніше в рамках провадження повідомили про підозру голові постійної комісії міськради Василю Шкрябаю, директору юридичного департаменту мерії Інні Поповській, ексдиректору департаменту комунальної власності міськради Олексію Спектору, директору приватної авіакомпанії «Одеса» Андрію Вірченку та керівнику фірми «Ньюс Йорк» Діаміду Згоннику.

НАБУ та САП встановили, що посадові особи міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси у розмірі понад 145,85 млн грн.

Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» таку суму консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями та спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, проте вона у користування чи власність міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому (станом на 3 червня 2016 року) у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ.

Детективи з'ясували, що отримані від міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (ексвласник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» - як плату за послуги за договором від 28 вересня 2016 року в сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих грошей на свій рахунок у банку «Схід», а також на рахунки інших компаній, у тому числі ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», від якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, гроші було легалізовано.

Авторка: Катерина Петренко

Фото: архівне