Справа аеропорту «Застава-2»: Вірченка розшукують в Україні

26 липня 2022 р. 16:07

Справа аеропорту «Застава-2»: Вірченка розшукують в Україні

Вищий антикорупційний суд оголосив у розшук представника ТОВ «Авіакомпанія «Одеса» Андрія Вірченка, обвинуваченого у кримінальному провадженні щодо заволодіння чиновниками Одеської міської ради у змові з місцевими бізнесменами 131 мільйоном гривень із бюджету Одеси у 2016 році. Справа стосується угоди щодо купівлі майнового комплексу аеропорту «Застава-2» під цвинтар. 

Про це сьогодні розповів прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Кимлик кореспондентці “Центру публічних розслідувань” Катерині Петренко

Зі слів обвинувача, колегія суддів ВАКСу у складі Лесі Федорак, Ігоря Строгого під головуванням Віктора Маслова ухвалила це рішення ще 13 липня. Інформація також міститься в Єдиному державному реєстрі судових рішень. 

Судді ВАКСу Леся Федорак, Віктор Маслов (головуючий) та Ігор Строгий

Того дня Андрій Вірченко вчергове не прийшов до суду. Його місцеперебування було невідоме. Суд оголосив обвинуваченого в розшук та виділив щодо нього матеріали справи з загального провадження щодо всіх фігурантів на чолі з керівницею юридичного департаменту Одеської міськради Інною Поповською, ексдиректором департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексієм Спектором та колишнім головою постійної комісії Одеської міськради а нині депутатом Одеської обласної ради Василем Шкрябаєм

За рішенням суду, провадження щодо нього також зупинили до розшуку. Вірченка обвинувачують у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. 

Відомо, що прокурор на початку липня заявив клопотання з проханням ув’язнити Вірченка через неналежну процесуальну поведінку. Так, 4 липня ВАКС з цих же підстав за ініціативою прокурора стягнув в дохід держави близько 2 мільйонів гривень застави, внесеної за представника ТОВ «Авіакомпанія «Одеса». Тоді поштові відправлення про виклик до суду повернулися, бо Вірченка вже не було за місцем проживання.  

Прокурор САП Роман Кимлик

Проте питання щодо зміни йому запобіжного заходу не вирішили через неявку до суду. Тепер НАБУ розшукує Вірченка на території України. 

Прокурор також повідомив, що в детективів бюро немає інформації про перетин фігурантом кордону. Якщо ж українські правоохоронні органи встановлять, що Вірченко переховується в іншій державі, то щодо нього можливий спецрозгляд та відповідно зміна запобіжного заходу на заочний арешт, який дозволив би Інтерполу його відшукати та повернути в Україну. 

Зауважимо, у САП стверджують: Вірченко злісно перешкоджав провадженню, не з'явився до прокуратури на вручення обвинувального акту та неодноразово не приходив до суду без поважних причин. До нього ВАКС раніше застосував примусовий привід та грошове стягнення. 

Тоді Вірченко у письмових клопотаннях все заперечував. Зокрема казав, що не ігнорував суд. Нібито запізно отримав виклик прокурора на вручення акту, а працівник пошти, начебто, підробив його підпис. 

Важливо наголосити, виділення матеріалів в окреме провадження по “злісному прогульнику” Вірченку сприяло тому, що загальна справа щодо всіх інших обвинувачених зрушила зі стадії підготовчого судового засідання, на якій багато проваджень гальмуються роками. Оскільки через неявку бодай одного обвинуваченого в особливо тяжкому злочині суд не може вирішити організаційні питання й слухати справу по суті. Тепер справа аеропорту «Застава-2» рухається до вироку, оскільки інші обвинувачені не ігнорують судові засідання. 

Так, 26 липня ВАКС призначив до розгляду по суті це кримінальне провадження. 

За версією НАБУ, ціну викупу майнового комплексу аеропорту «Застава-2» під цвинтар завищили у 10 разів — реальна вартість споруд становила не 146 мільйонів гривень, а лише 15.

30 травня Вищий антикорупційний суд відмовився закрити кримінальне провадження по цій справі.

Раніше в рамках провадження повідомили про підозру колишньому голові постійної комісії міськради Василю Шкрябаю, директору юридичного департаменту мерії Інні Поповській, ексдиректору департаменту комунальної власності міськради Олексію Спектору, директору приватної авіакомпанії «Одеса» Андрію Вірченку та керівнику фірми «Ньюс Йорк» Діаміду Згоннику.

Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» таку суму консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями та спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, проте вона у користування чи власність міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому (станом на 3 червня 2016 року) у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ.

Детективи з'ясували, що отримані від міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (ексвласник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» - як плату за послуги за договором від 28 вересня 2016 року в сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих грошей на свій рахунок у банку «Схід», а також на рахунки інших компаній, у тому числі ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», від якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, гроші було легалізовано.

Авторка: Катерина Петренко