Справа Галантерніка: з'явилися нові подробиці щодо посадовців одеської мерії

18 липня 2023 р. 12:58

Справа Галантерніка: з'явилися нові подробиці щодо посадовців одеської мерії

Фотоколаж: Інтент

Вищий антикорупційний суд України задовольнив клопотання детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів щодо подовження термінів розслідування за підозрою бізнесмена Володимира Галантерніка у створенні злочинної організації в Одесі.

Як зазначається в матеріалах справи, детективи та прокурори встановили нові епізоди діяльності організації. 

Зокрема це стосується очільниці юридичного департаменту мерії Інни Поповської та заступника Одеського міського голови Олега Бриндака

За інформацією правоохоронців, у період 2016-2018 років директорка юрдепартаменту отримала неправомірну вигоду у вигляді апартаментів в Одесі вартістю 6 мільйонів 413 тисяч гривень. А от Олег Бриндак у 2015-2016 роках отримав неправомірну вигоду у вигляді знижки у 2 мільйони 769 тисяч 248 гривень на апартаменти загальною площею понад 152 квадратних метри, які розташовані у житловому комплексі "Грінвуд".

"Вказана подія кримінальних правопорушень дала підстави для повідомлення про підозру вищезазначеним особам. Також є достатні підстави вважати, що підозрювані причетні до вказаної події кримінальних правопорушень", - йдеться в ухвалі суду.

Раніше Офіс Генпрокурора виклав повістки про виклик колишньої помічниці міського голови Одеси Геннадія Труханова Альони Попової та бізнесмена Володимира Галантерніка на 27 червня та 4 липня в Вищий антикорупційний суд.

Йдеться про справу Володимира Галантерніка, якого підозрюють у створенні та очоленні злочинної організації, яка заволоділа коштами місцевого бюджету, земельними ділянками Одеси та завдала збитків на 689 мільйонів гривень.

Раніше суд дозволив антикорупційним органам проводити заочне розслідування стосовно Попової та Галантерніка, які зараз знаходяться у розшуку.

В 2021 році НАБУ і САП встановило причетність до схеми 16 осіб. Детективи зазначали, що протягом 2016-2019 років вони розробили злочинну схему заволодіння коштами місцевого бюджету та земельними ділянками для її подальшої забудови.

Внаслідок незаконних дій за вказаний період шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га перейшло у приватну власність. Крім того, з місцевого бюджету незаконно витрачено 131 млн гривень на закупівлі земельної ділянки колишнього аеродрому "Застава" за завищеною вартістю.

Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи становить 689 млн гривень.

Детективи НАБУ повідомили про підозру в зловживанні службовим становищем і участі в злочинній організації, яка незаконно заволоділа активами територіальної громади Одеси та згодом легалізувала незаконно отримані доходи:

  • меру Одеси Геннадію Труханову, 
  • бізнесмену Володимиру Галантерніку,
  • експрокурору Одеської області Олегу Жученку,
  • колишньому директору департаменту комунальної власності ОМР Олексію Спектору,
  • його заступнику Володимиру Радіонову,
  • директорці юридичного департаменту мерії Інні Поповській,
  • ексголові депутатської комісії з комунальної власності Василю Шкрябаю,
  • виконувачу обов'язків заступника мера Одеси Олегу Бриндаку (ексвиконувач обов'язків мера Одеси у 2013-2014 роках, колишній голова земельної комісії ОМР).

Також серед підозрюваних — приватні особи, яких слідство вважає пов'язаними з Володимиром Галентерником. Це Альона Попова, яка нібито здійснювала взаємодію із чиновниками, юрист Діамід Згонник, який нібито представляв будівельні компанії, та Олександра Косенко, яка нібито реєструвала угоди Галантерника з будкомпаніями. 

Також підозру вручили власникам компанії-забудовниці "Будова" та її топ-менеджерам.

Загалом дії усіх 16 підозрюваних кваліфікують за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч.4 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України (участь у злочинній організації Галантерника; зловживання службовим становищем; привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; легалізація коштів, одержаних злочинним шляхом; одержання неправомірної вигоди та надання цієї неправомірної вигоди).

За даними НАБУ, вказані особи заволоділи шістьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК "Скай Сіті"); Жаботинського 54А (ЖК "Альтаїр-3") та Академічна, 30 (апарт-комплекс "Морська резиденція"). Всі вказані будинки збудувала компанія "Будова", яку пов'язують з Галантерником.