Суд конфіскував квартири Сальдо в Криму, Одесі та Херсоні, але активи доньки не чіпали

09 травня 2023 р. 12:32

Суд конфіскував квартири Сальдо в Криму, Одесі та Херсоні, але активи доньки не чіпали

Фото: Колаж ЦПР

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції та ухвалив рішення конфіскувати частину активів колаборанта Володимира Сальдо, який очолив окупаційну адміністрацію Херсона.

Про це йдеться у рішенні суддів ВАКС, повідомляє Transparency International Україна.

Проти Сальдо було відкрите кримінальне провадження за підозрою у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, що обтяжує покарання. 

Третіми сторонами у справі є дружина та донька колаборанта, Віталій Сіньков та чотири юрособи: ТОВ "БЕБКО-АВТО"; ТОВ "КОНКА", ПАТ "КАШТАН";  ПАТ "ДЕЛЬТА-СЕРВІС".

Так, за рішенням суду, під конфіскацію потрапили такі активи:

  • 5 земельних ділянок в Херсоні;
  • 4 нежитлові приміщення в Херсоні й Криму;
  • 2 будинки в Херсоні;
  • 3 квартири в Криму, Одесі та Херсоні;
  • автівка Volvo 2020 року випуску;
  • 99,86% акцій ПАТ "КАШТАН", яке зареєстровано в Коростишівському районі на Житомирщині. Компанія спеціалізується на видобуванні декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю. Серед засновників – дружина Сальдо, Любов. Статутний капітал становить 370 тис грн. 
  • 30% акцій ПАТ "ДЕЛЬТА-СЕРВІС" – транспортна компанія, зареєстрована у Херсоні. Її статутний капітал становить  7 млн грн, а кінцевими бенефіціарами є Любов Сальдо, Леонід Гірін та турецька компанія АЙКУТ КЕТЕНСІОГЛУ. 

Водночас ВАКС не задовольнив позов Мін’юсту в частині стягнення в дохід державі активів, пов’язаних з донькою колаборанта Іриною Сальдо.

Йдеться про такі активи:

  • ТОВ "БЕБКО-АВТО" зареєстрована у Херсоні зі статутним капіталом у 1,8 млн грн. Мережа автосалонів є дилером з продажу та ремонту автомобілів Volvo. Серед кінцевих бенефіціарів компанії - донька колаборанта Ірина Сальдо, Вячеслав Бебко та Антон Кушнір. 
  • ТОВ "КОНКА" – також херсонська компанія, яка займається організацією дозвілля. Серед засновників компанії - та ж Ірина Сальдо, а також Олександр Больбот, Володимир Дидін та Ганна Кліментенко. Розмір статутного капіталу підприємства - 18 500 грн, а дохід за 2020 рік становив 707 тис грн.

Як повідомляв ЦПР, родина колаборанта має квартири, будинки, котеджі в Херсоні, Києві та Криму, але на самого Володимира Сальдо не записаний жоден бізнес в Україні. Водночас його донька – Ірина Сальдо – офіційно заможна панянка, що й нині веде підприємницьку діяльність за кордоном (на родинний зв’язок вказують дописи в соцмережах). 

Сальдо був мером Херсона з 2002 по 2012 рік (три каденції), нардепом від "Партії регіонів" у Верховній Раді 7 скликання. У квітні 2022 року окупанти призначили його головним гауляйтером Херсонської області. В Україні заарештували його активи, він потрапив під українські та західні санкції. 6 січня 2023 року у будинку Сальдо провели обшуки.

Зараз його справа за звинувачуванням у державній зраді слухається в Малиновському районному суді Одеси. Останнє засідання було 25 квітня.

Підготовче судове засідання відкладено на 19 травня на 12:30.