Шуби та персні з діамантами: що задекларували найбагатші голови судів Одещини

28 червня 2024 р. 19:23

Шуби та персні з діамантами: що задекларували найбагатші голови судів Одещини

Ілюстрація: ЦПР

Центр публічних розслідувань дослідив 45 минулорічних декларацій правників, які у 2023 році обіймали посади голів 38 судів в Одесі та області.

Справа в тому, що за рік керівники доволі часто змінювали один одного. Наприклад, голову Господарського суду Одеської області Володимира Петрова обрали в березні 2024, тож у дослідження ЦПР потрапила не його декларація, а попереднього голови суду Олександра Демешина. Так само ми не досліджували декларацію голови Іллічівського міського суду Дмитра Пушкарського, якого обрали в грудні 2023 року. Зате перевірили фінансову звітність ексголови суду Олега Семенова, якого рада правосуддя звільнила в жовтні 2023 року.

Суддівські доходи

Найбільший дохід – 5,198 мільйона гривень – минулого року отримав голова Київського районного суду Одеси Сергій Чванкін. Основними джерелами доходу судді була його заробітна плата, яка склала 1,781 мільйона гривень, та повернення номінальної вартості облігацій з інвестиційним прибутком та процентами на 3,357 мільйона. 

Чванкін декілька разів потрапляв в скандальні історії: активісти та журналісти неодноразово звинувачували його в корупції та неналежному виконанні своїх суддівських повноважень. У травні 2024 року журналісти Слідство Інфо опублікували інформацію, що Чванкін задекларував компанію дружини в США, яка володіє апартаментами в Маямі вартістю 310 тисяч доларів або близько 12 млн грн. При цьому заробітки самого судді та його дружини, викладачки Одеської юридичної академії та адвокатки Неллі Голубєвої, не дозволяють таких видатків.

Громадська рада доброчесності неодноразово приймала рішення про визнання невідповідності займаній посаді щодо Чванкіна. Однак він тричі протягом 2019-2023 років проходив оцінку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і не був усунений з посади.

На другій сходинці у рейтингу доходів суддів ще один правник, який засвітився у деяких "сумнівних ситуаціях" – голова Апеляційного суду Ігор Артеменко. Його дохід торік склав понад 4 мільйони гривень. З них 3,579 мільйона грн - заробітна плата, 355 тисяч гривень – пенсія, 55 тисячі заробітна плата за сумісництвом й 78 тисяч він отримав як відсотки.

Голова Іллічівського міського суду Олег Семенов відомий тим, що очолював суддівську колегію у справі щодо зіткнень під будинком профспілок в Одесі 2 травня 2014 року. Торік Семенов отримав дохід у 2,972 мільйона гривень. Основним джерелом була заробітна плата в розмірі 2,608 мільйона гривень плюс 181,7 тисячі склала пенсія. 

Голова П'ятого апеляційного адміністративного суду Олександр Джабурія минулого року отримав не тільки 2,884 мільйони гривень заробітної плати, але й  заробив 26 тисяч гривень в Одеської юридичної академії. Тож його річний дохід склав 2,911 мільйона гривень.

На останній сходинці рейтингу знаходиться голова Південно-західного апеляційного господарського суду Наталія Богацька. Свого часу суддя гостювала на весіллі Андрія Довбенко, якого детективи Національного антикорупційного бюро України вважали організатором злочинної схеми з продажу за заниженою вартістю майна. Воно було арештовано в межах кримінальних проваджень та передано в управління АРМА. Минулого року Наталія Богацька мала єдине джерело доходу – заробітну плату, яка склала 2,616 мільйона гривень.

Менше мільйона гривень торік отримали: голова Савранського районного суду Олег Брюховецький – 973 тисяч гривень, голова Ширяївського районного суду Максим Тарасенко – 967 тисяч гривень, голова Саратського районного суду Катерина Рязанова – 919 тисяч гривень та голова Ананьївського районного суду Ліма Надєр – 707 тисяч гривень.

Доходи суддівських родин

На першій сходинці з 12,516 мільйонами гривень розмістилась родина Чванкіних. Адже до мільйонного доходу судді додались 7,318 мільйона його дружини Неллі. Торік жінка отримала повернення номінальної вартості облігацій з інвестиційним прибутком та процентами на суму 4,309 мільйона гривень, 2,515 мільйона склав дохід від бізнесу, понад 469 тисячі гривень - заробітна плата за сумісництвом й 24 тисячі – відсотки.

На другу сходинку, завдяки доходу дружини у розмірі 3,723 мільйона гривень, піднявся Олександр Джабурія. Основним джерелом доходу Олени Джабурія торік був дохід від бізнесу, який склав 3,243 мільйона гривень. Також жінка отримала 479 тисяч заробітної плати. Родинний дохід Джабуріїв склав 6,634 мільйона гривень.

Родина Артеменків посіла третю сходинку з загальним доходом 4,067 мільйона гривень. Це дохід лише судді, дружина його нічого торік не отримала.

Заробітна плата жінки, яка мешкає разом з головою Приморського районного суду м. Одеси Сергієм Кічмаренко, склала у 2023 році 1,592 мільйона гривень. Це було єдине джерело доходу Наталії Кузьменко, й разом з зарплатою судді 2,286, який минулого року інших доходів також не мав, на двох в них вийшло 3,878 мільйона гривень. Що й підняло їх на четверту сходинку.

Суддя Кічмаренко відомий тим, що розглядав справу про третій напад на колишнього очільника одеського осередку "Правого сектору" Сергія Стерненка. Також Кічмаренко був у складі колегії суддів, які розглядали справу про напад на громадського діяча та лідера "Автомайдану" Віталія Устименка.

На останній сходинці з 2,995 мільйонами гривень перебуває родина Семенових. Дружина судді Марина отримала торік 23 тисячі гривень пенсії.

Найменший родинний дохід має голова Ананьївського районного суду Ліма Надєр. На двох з чоловіком вони торік отримали 791 тисячі гривень. 

Суддівські заощадження 

Найбільше грошей назбирала родина судді Олександра Джабурії. Точніше дружина Олександра Джабурія Олена. Жінка зберігає на рахунках в банку в різній валюті 4,820 мільйона гривень. При цьому в готівці й також у різній валюті вона має 30,404 мільйона гривень. Сам суддя заощадив 5,761 мільйона гривень плюс 721 тисячі накопичив син судді Володимир. Тож разом родина заощадила 41,708 мільйона гривень.

Суддя Наталія Богацька не вказала членів родини, тож вона сама накопичила 28,108 мільйона гривень.

А голова Любашівського райсуду Олег Вужиловський, хоч і вказав членів родини, однак заощадження в родині має тільки він. Його статок складає 18,436 мільйона гривень.

Зазначимо, на посаду голови суду Олега Вужиловського було обрано в червні 2023 року. До того три місяці судом керувала Тетяна Дармакука, яка перед тим замінила Олега Вужиловського. Така от ротація правників в окремо взятому суді.

Повертаємось до рейтингових сходинок. На четвертій з них розташувався Сергій Чванкін. Разом родина накопичила 15,308 мільйона гривень: 11,126 мільйона заощадила дружина Неллі, 3,334 мільйона – сам суддя й 847 тисячі гривень – донька Владислава.

На останній сходинці розмістився скандальний голова Білгород-Дністровського міськрайсуду Олександр Боярський. Правник (членів родини в декларації не вказано) заощадив 7,555 мільйона гривень.

Зазначимо, що у січні 2024 року Вища рада правосуддя тимчасово, до 9 березня 2024 року, відсторонила Боярського від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. За даними слідства, суддя одержав 1500 доларів за обіцянку ухвалити рішення щодо встановлення місця проживання дитини із батьком. Надалі чоловік міг використати документ для уникнення мобілізації та як підставу для виїзду з нею за кордон. У 2022-2023 роках у Білгород-Дністровському суді винесли понад 1000 рішень по вказаній категорії справ. Також, за даними прокурорів, були випадки, коли чоловіки виїжджали за кордон без супроводу дітей, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів від позивачів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ.

Цікаво, що жодних збережень не мають голова Біляївського райсуду Сергій Драніков, голова Комінтернівського райсуду Наталія Вінська, голова Южного міського суду Земфіра Барановська, голова Кілійського райсуду Микола Балан й голова Малиновського райсуду м. Одеси Володимир Гуревський

До речі Барановська свого часу також перебувала під підозрою правоохоронців. У квітні 2015 року співробітники СБУ затримали суддю під час отримання неправомірної вигоди. Майже за пів року до того Вища кваліфікаційна комісія суддів відсторонила її на два місяці від роботи у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності за підозрою у хабарництві. Втім, через два місяці вона повернулася до роботи.

Суддівські хороми

Власне житло є не у всіх голів судів. Натомість деякі володіють сотнями квадратних метрів. Наприклад, в родині Ігоря Артеменка - 836,15 квадратного метра житлової площі. В самого судді є лише будинок в Одесі площею 222,4 квадратного метра, а в дружини квартира й будинок в Одесі, квартира в Києві. До того ж жінка володіє ¼ двох житлових приміщень літнього типу в Одесі й на таких же умовах житловим будинком у Новій Дофінівці. Загалом у жінки - 613,75 квадратних метрів житла.

Дружина Олександра Джабурії є власницею садового будинку в Одесі площею 650 квадратних метрів. Суддя жодного житла не має.

У власності Сергія Кічмаренко квартира в Одесі та будинок у селі Маринівка. Загалом в нього 458,2 квадратного метра житлової площі. А в жінки, яка з ним співмешкає, квартира в Одесі на 170,3 квадратного метра. Тож на двох в них 628,5 квадратів житла. 

Голова Татарбунарського районного суду Олександр Зубов має квартиру та будинок в Херсоні, будинок у Скадовську. Загалом в нього житла на 265,6 квадратного метра. До того ж син судді Роман володіє квартирою у Херсоні площею 81,1 квадратного метра. 

Наталія Вінська є власницею будинка в Доброславі площею 206,7 кадратного метра. Плюс її чоловік та свекр мають по 1/3 (або по 20,9 квадратів) квартири в Макіївці. Тож на трьох в них 248,5 квадратів житлової площі.

Не мають ні якого житла та мешкають на праві користування родини: голова Кілійського районного суду Микола Балан, в.о. голови Фрунзівського райсуду Ірина Гончар, голова Ширяївського районного суду Максим Тарасенко, голова Білгород-Дністровського міськрайонного суду Олександр Боярський, голова Болградського райсуду Світлана Кодінцева, голова Миколаївського райсуду Віталій Горобець, голова Іванівського райсуду Ігор Погорєлов, голова Ширяївського райсуду Ольга Алексєєва, голова Суворовського райсуду Одеси Віктор Позняк та голова Південно-західного апеляційного господарського суду Наталія Богацька

Суддівська земля

Більше за всіх землі в родині голови Великомихайлівського райсуду Наталії Чернецької. В самої судді дві ділянки загальною площею 1,8 гектара. Одна ділянка площею 0,0784 гектара розташована в селі Велика Михайлівка, інша – в селі Великокомарівка. Мають ділянки в Великокомарівці чоловік і донька судді. В них по 1,8 та 2 гектари відповідно. Тож загалом родина має 5,6 гектара землі.

Трохи менше має родина голови Балтського райсуду Ірини Мясківської. В самої судді 0,1 гектара землі в Балті й 1,4 гектара в селі Сінне. Також дві ділянки в Сінному загальною площею 2,8 гектара має чоловік правниці Сергій.

По 2 гектари землі у селі Гандрабури має подружжя Вужиловських. А в голови Арцизького райсуду Наталії Гусєвої - 3,7 гектара. Суддя має 6 ділянок в селі Старий Гвіздець на Івано-Франківщині.

Й на останній сходинці з 1,8 гектарами землі - ексголова Любашівського райсуду Тетяна Дармакука. Суддя має 0,16 частки ділянки в селі Новоселівка.

Суддівські кафе та офіси 

Нежитлову нерухомість мають лише дев'ять голів суддів, причому лідирує родина Артеменко. Точніше його дружина Ірина, адже сам правник нерухомості не має. А ось в Ірини 5271 квадратного метра комерційної нерухомості. В повній власності жінки чотири офісних приміщення, два машиномісця й господарська будівля в Одесі на загальну площу 831,6 квадратного метра. До того ж вона має ¼ від кількох нежитлових приміщень, будівель та двох кафе в Одесі.

Голова Тарутинського райсуду Наталія Тончев має ⅓ від нежитлового приміщення в Сараті, що складає лише 301 квадратного метра. А в голови Одеського окружного адміністративного суду Анатолія Радчука 197 квадратів: паркомісце, нежитлове приміщення в Одесі та гараж в Лиманці на 162,7 квадрата. В дружини судді Олександра Джабурії (сам правник не має нерухомості) два нежитлових приміщення в Одесі на загальну площу 117 квадратів.

Суддівські пікапи, мотоцикли та човни

Власні автівки є майже у всіх суддів, в декого навіть по декілька. Наприклад, в Олександра Зубова їх вісім – шість легкових автівок, одна вантажівка й один причіп. В родині Вінських – п'ять транспортних засобів. Одна легкова автівка в судді, дві легковушки, бортовий причіп та причіп для човна – в чоловіка Юрія

Олександр Джабурія має одну автівку, а в його дружини - легкова автівка й дві вантажівки. 

В голови Овідіопольського райсуду Євгена Козирського - вантажний пікап, а в його дружини Ольги - легкова автівка та мотоцикл. У керівника Котовського міськрайсуду Олега  Іванського – три легкові автівки, в чоловіка Ананьївського райсуду Ліми Надєр – дві автівки й надувний човен. В. о. голови Теплодарського міського суду Любов Мислива має одну автівку, а чоловік - дві.

Судівські коштовності

Коштовні речі задекларували лише Наталія Богацька, Олександр Боярський, Олександр Джабурія та Олександр Зубов.

Суддя Богацька вказала, що має декілька шуб, коштовні годинники та ювелірні прикраси. В судді Боярського декілька годинників та перстні з діамантами. Суддя Джабурія задекларував годинники – свої та дружини, ювелірні прикраси дружини та її шубу. А суддя Зубов – золоті прикраси.

Олеся Ланцман