В одеському суді заявили, що журналісти неправі щодо незадекларованих коштів родини судді Чванкіна

19 травня 2024 р. 09:05

В одеському суді заявили, що журналісти неправі щодо незадекларованих коштів родини судді Чванкіна

Сергій Чванкін. Фото: Вікіпедія

Керівництво Київського районного суду Одеси через пресслужбу оприлюднило коментар, який назвали спростуванням інформації, оприлюдненої журналістами "Слідства. Інфо" щодо апартаментів в Маямі вартістю близько 12 мільйонів гривень, які належать фірмі дружини судді з 2023 року.

Як наголосили в суді, спростування стосується того, що в публікації у стверджувальній формі зазначається про те, що дружина судді придбала квартиру в Майамі, сплативши за неї 310 тисяч доларів США, повідомив Центр публічних розслідувань.

"Повідомляємо, що квартира у штаті Флорида, місто Hallandale Beach придбана компанією OCEAN PROJECT 828 LLC за кредитним договором, укладеним строком на 30 років з переданням даної квартири в іпотеку. На теперішній час вищевказана юридична особа уклала договір оренди вказаної квартири з метою погашення відсотків за кредитом та тіла кредиту коштом орендних платежів", - пояснили в суді.

Також в суді спростували твердження журналістів щодо відсутності в родини голови суду задекларованих грошових активів на придбання цього майна.

"У декларації за 2023 рік головою суду зазначено інформацію щодо набуття його дружиною корпоративних прав на компанію OCEAN PROJECT 828 LLC, а також вказано, що його дружина є кінцевим бенефіціаром компанії OCEAN PROJECT 828 LLC. Отже, вказана інформація не приховувалась і була вказана в декларації за 2023 рік з дотриманням вимог антикорупційного законодавства.

Про набуття корпоративних прав на компанію OCEAN PROJECT 828 LLC дружина голови суду повідомила податкові органи в Україні в червні 2023 року згідно зі статтею 39-2 пункту 5.5. Податкового кодексу України. Придбання коштом кредитних коштів компанією — нерезидентом вищезазначеного майна повністю спростовує тезу авторів публікації щодо відсутності задекларованих грошових активів на придбання цього майна", - заявили в суді.

Журналісти стверджували, що статки Чванкіна та Голубєвої не дозволяють придбання такої нерухомості. Зокрема, у декларації за 2022 рік голова Київського райсуду Одеси вказав 9,7 мільйона гривень доходів. З них 1,7 млн гривень — це його зарплата, пів мільйона гривень — зарплата дружини як викладачки Одеської юридичної академії. Ще 2,9 млн гривень Голубєва заробила як підприємиця. Її основний КВЕД ФОПа — діяльність у сфері права, вона також має адвокатське свідоцтво.

Сергій Чванкін відомий тим, що виграв щонайменше дві справи щодо спростування інформації про нього. Так у квітні 2023 року Шевченківський районний суд міста Києва ухвалив рішення, яким зобов'язав столичного громадського діяча спростувати недостовірну інформацію, яку той поширював стосовно судді з Одеси Сергія Чванкіна під час проведення мітингу у місті Києві.

По суті громадський діяч звинуватив суддю в тому, що він без присяги здійснює правосуддя.

Суд визнав цю інформацію недостовірною та зобов'язав відповідача спростувати її тим же способом, яким вона була поширена.

Того ж року й також у квітні одеський бізнесмен Геннадій Коган спростував свої висловлювання на адресу голови Київського районного суду міста Одеси Сергія Чванкіна, як такі що принижують честь, гідність та ділову репутацію судді.

Як повідомив бізнесмен, це він зробив на виконання вимог рішення Приморського районного суду міста Одеси.

Кирило Бойко