Технагляд за реставрацією Палацу Абази віддали компанії під керівництвом ексзаступника мера

11 лютого 2023 р. 16:52

Технагляд за реставрацією Палацу Абази віддали компанії під керівництвом ексзаступника мера

Фото: вікіпедія

Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації уклав угоду про технічний нагляд за виконанням робіт з реставрації будівлі-пам'ятці національного значення – "Палац Абази" де розташований Одеський музей західного і східного мистецтва.

Про це йдеться в системі електронних закупівель Prozorro

Закупівлю проводили без використання електронної системи й угоду уклали із консорціумом "Південна інжинірингова компанія". 

Консорціум за угодою отримає 1 мільйон 8 тисяч гривень.  

За інформацією сервісу YouControl консорціум "Південна інжинірингова компанія" засновний у травні 2021 року. Керує компанією В'ячеслав Іванович Шандрик. Людина з аналогічними прізвищем, ім'ям та по батькові з червня 2014 року до січня 2017 року обіймала посаду заступника Одеського міського голови. 

Потім ексвіцемер намагався влаштуватися на місце першого заступника голови Одеської обласної адміністрації. 

Щодо кінцевих бенефіціарів консорціуму зареєстровані львів'яни Роман Кіндзера - політик та бізнесмен та Тарас Герега. А з ними одесит Володимир Хількевич. 

Аукціон з обрання реставратора будівлі-пам'ятки національного значення – "Палац Абази" відбувся у грудні 2021 року. Тоді в аукціоні взяли участь два товариства з обмеженою відповідальністю "Строй Імперія" та "Екстер'єр-дизайн. 

Переможцем обрали останнє, яке мало отримати 76 мільйонів 880 тисяч гривень, та мав завершити роботу до 31 грудня 2022 року. Однак через вторгнення російської федерації роботи наразі не завершені й дію угоди продовжили 31 січня 2023 року. 

Між тим,  в січні 2023 року Організація Об'єднаних Націй з питань осві́ти, науки і культури (ЮНЕСКО) внесла центр Одеси до переліку Всесвітньої культурної спадщини. 

11 серпня Виконавчий комітет Одеської міської ради затвердив перелік визначних будівель-пам’яток Одеси для розміщення на них відмітного знака "Блакитного щита".

  • Загалом в переліку зазначалася 51 пам’ятка, серед яких: 
  • Воронцовський палац, стайня і бельведер цього комплексу. Зазначимо, що ця пам'ятка архітектури в центрі Одеси постраждала від одного з ракетних обстрілів міста російськими військами у травні.   
  • Будинок Потоцького, Маразлі.
  • Сходи Приморські (Гігантські, Бульварні, Потьомкінські).
  • Біржа стара. В цій будівлі розташована міська рада.
  • Будівля Археологічного музею.
  • Будівля Англійського клубу.
  • Театр опери та балету.
  • Будинок прибутковий Руссова тощо.