Три мільйони на проєкти: на Миколаївщині в двох ліцеях запланували будівництво укриттів

21 жовтня 2024 р. 09:25

Три мільйони на проєкти: на Миколаївщині в двох ліцеях запланували будівництво укриттів

ФОТО: Баштанська ОТГ

У Баштанській територіальній громаді Миколаївській області вирішили побудувати укриття на території двох ліцеїв. На проєктну документацію заплановано витратити  близько трьох мільйонів гривень.

Про це повідомив Центр публічних розслідувань з посиланням на екосистему Dream.

Ініціатором проєктів виступив Відділ освіти, молоді та спорту Виконавчого комітету Баштанської міської ради.

Так, на виготовлення проєктно-кошторисної документації (ПКД) на нове будівництво ПРУ на території Новоєгорівського ліцею, Баштанської ТГ, Миколаївської області заплановано витратити близько 1,3 мільйона гривень. На проєктну документацію  укриття Добренського ліцею - 1,5 мільйона гривень.

Проєктування для Новоєгорівського ліцею буде коштуватиме 1 мільйон 263 тисячі 011 гривень. В цю суму входять: вартість проєктно-кошторисної документації - 1 100 000 грн; вартість інженерно-геодезичних вишукувань - 240 790 грн; вартість інженерно-геологічних вишукувань - 72 221 грн; вартість експертизи проєктно-кошторисної документації - 50 000 гривень.

Операційні витрати для Добренського ліцею складають з двох сум: проєктно-вишукувальні роботи - 1 мільйон 413 тисяч 011 гривень, проведення експертизи проєкту - 50 тисяч гривень.

Планується виконання інженерно-геодезичних інженерно-геологічних вишукувань, та отримання позитивного експертного висновку. Орієнтована тривалість виконання робіт складає 2 місяці. 

Мета проєктів - виготовлення ПКД для подальшої його реалізації: надання якісних освітніх послуг, навчання онлайн та забезпечення безперебійного доступу осіб до освітніх послуг.

Наразі проєкти потребують фінансування. 

Планують побудувати укриття і для Нечаянського ліцею. Споруда зможе вмістити до 150 осіб, тому школа зможе працювати у дві зміни. На це з бюджету виділили понад 35 мільйонів гривень. Проєктуванням будівництва займалась фірма, яка фігурувала у журналістському розслідуванні.

Також на Миколаївщині уклали угоду на ремонт укриття, будівництво якого запланували ще у 2019 році. На це з бюджету виділили понад 19 мільйонів гривень. Тендер виграло товариство, яке було зареєстровано майже рік тому, але це не завадило бенефіціару фірми заробити понад 40 мільйонів гривень на державних тендерах. 

Крім того, планують відбудувати постраждалий внаслідок обстрілів ліцей. На це з державного бюджету виділили майже 200 мільйонів гривень. Кошти на відбудову надійшли ще у 2023 році, але договір на виготовлення проєктно-кошторисної документації по об’єкту підписали тільки 11 червня 2024 року. Центр публічних розслідувань вирішив дізнатися, чому відбудова ліцею так і не почалась. 

Анна Бальчінос