Труханову подобається, що зробив Галантернік з Аркадією, а Жуков "допомагав побороти корупцію"

24 серпня 2024 р. 12:45

Труханову подобається, що зробив Галантернік з Аркадією, а Жуков "допомагав побороти корупцію"

Фото: ЦПР, Наталка Довбиш

Мер Одеси Геннадій Труханов не спілкується з пов'язаними між собою скандальними бізнесменами Володимиром Галантерніком, Олександром Жуковим та Олександром Ангертом. Але позитивно оцінює їх вклад в місто свого часу.

Про це він розповів в інтерв'ю Українській правді

На питання головної редакторки УП Севгіль Мусаєвої, чи бере участь в житті Одеси "тіньовий куратор" Володимир Галантерник, Труханов відповів негативно.

"Ні, він не бере ніякої участі, я з ним не спілкуюся вже багато років", - заявив мер Одеси.

Але на питання, чи досі контролює біглий бізнесмен Аркадію, відреагував позитивно. 

"Може він і контролює, я скажу вам відверто", - відповів Труханов. 

За його словами, на відміну від Галантерніка, попередні бізнесмени викупили об'єкти комунальної власності в прибережній зоні, але "не вкладали ні копійки".

Довідка: Одеського бізнесмена Володимира Галантерніка, який перебуває за кордоном, розшукує НАБУ з кінця 2021 року за підозрою у керуванні злочинною організацією, привласненні та відмиванні коштів, а також зловживаннях. Це призвело до збитків Одеської громади на 689 млн гривень.
В цілому НАБУ і САП запідозрили 16 осіб. Про підозру також повідомили: міському голові Одеси Геннадію Труханову; голові постійної комісії з питань комунальної власності міської ради Василю Шкрябаю; керівниці юридичного департаменту Інні Поповській; директору департаменту комунальної власності Олексію Спектору та його заступнику Володимиру Радіонову; виконувачу обов’язків заступника мера  Олегу Бриндаку  та ще трьом особам, які опікувалися функціями фінансового контролю, юридичного супроводу та координації дій між учасників злочинної організації.
Також підозру вручили ще шістьом особам (співучасникам), зокрема, заступнику Труханова; колишньому керівнику одного з комунальних підприємств; експрокурору Одеської області Олегу Жученку; власникам компанії-забудовниці "Будова" та її топ-менеджерам. Їхні дії кваліфікують за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч.4 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК.
За даними НАБУ, вказані особи заволоділи шістьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК "Скай Сіті"); Жаботинського 54А (ЖК "Альтаїр-3") та Академічна, 30 (апарт-комплекс "Морська резиденція"). Всі вказані будинки збудувала компанія "Будова", яку пов’язують з Галантерником. Окремо фігурантів підозрюють у заволодінні понад 131 млн грн на закупівлі земельної ділянки колишнього аеродрому "Застава" за завищеною вартістю.

Щодо Жукова та Ангерта, мер Одеси також заявив, що "десь 10-20 років не спілкувався".

Довідка: Олександр Жуков - російський бізнесмен, колишній тесть російського олігарха Романа Абрамовича. В 2016 році журналісти Слідства-інфо оприлюднили інформацію, що він, маючи офшори на Віргінських островах, контролював інвестиційну групу "Рост" в Одесі, пов’язану з Трухановим. Група тільки за 2015 рік отримала бюджетних коштів на ремонти доріг на 270 млн грн в Одесі та Києві, а за чотири роки - понад 2 мільярди гривень. 
Бізнесмен був арештований в 2001 року на його віллі в Турині італійською поліцією за постачання зброї з України та Білорусі на Балкани та країни Африки. Жуков провів 6 місяців в італійській в'язниці, перш ніж був виправданий від звинувачень у 2004 році. 

"Жуков колись працював в Одесі. Одеса як велика "деревня", всі спілкувались, всі знайомі. Був мером міста Боделан. Я знаю, що в них були дуже такі стосунки і він допомагав місту і неодноразово. Я бачив, як допомагав побороти корупцію", - заявив Труханов.

 Довідка: Олександр Ангерт – одеський бізнесмен та кримінальний авторитет, який перебуває за кордоном. За інформацією Слідства-інфо, Труханов у 90-х був його охоронцем. 
В звіті італійської поліції під назвою "Українська мафія", який надали розслідувачам, йшлося про те, що Олександр Ангерт є членом міжнародного злочинного угрупування, члени якого заробляли на контрабанді, продажі зброї та організації вбивств.

Ната Чернецька