У Миколаєві запланували встановити 34 сонячні станції на дахах теплопунктів за 47 мільйонів

25 жовтня 2024 р. 16:55

У Миколаєві запланували встановити 34 сонячні станції на дахах теплопунктів за 47 мільйонів

ФОТО: Dream

У Миколаєві вирішили встановити сонячні станції на дахах теплопунктів. Це забезпечить додаткове джерело чистої енергії для потреб місцевої інфраструктури.

Про це повідомив Центр публічних розслідувань з посиланням на екосистему Dream.

Планується встановлення сонячних електричних станцій потужністю по 15 кВт кожна на дахах центральних теплових пунктів ОКП "Миколаївоблтеплоенерго". Усього встановлять 34 сонячні станції.

Проєкт спрямований на збільшення енергетичної ефективності та зниження залежності від традиційних джерел енергії шляхом встановлення сонячних електричних станцій (СЕС) на дахах центральних теплових пунктів (ЦТП). 

Орієнтований бюджет проєкту складає 47 мільйонів 600 тисяч гривень.

СЕС будуть складатися з сонячних панелей, інверторів, системи моніторингу та інших допоміжних компонентів. Сонячні панелі будуть встановлені на дахах ЦТП таким чином, щоб максимізувати захоплення сонячної енергії протягом усього дня. 

Етапи реалізації проєкту:

  • Аналіз та проєктування: визначення точних місць встановлення, проєктування системи з урахуванням особливостей дахів і місцевих умов.
  • Закупівля обладнання: придбання сонячних панелей, інверторів, систем кріплення та іншого необхідного обладнання.
  • Монтаж: встановлення сонячних панелей та супутнього обладнання на дахах ЦТП.
  • Підключення та тестування: підключення системи до мережі, тестування та налаштування.

Кожна станція матиме номінальну потужність 15 кВт, що дозволить виробляти електроенергію для часткового забезпечення потреб ЦТП та передачі надлишків в загальну енергомережу. Використання дахового простору для розміщення панелей дозволяє ефективно використовувати доступні площі без потреби у додаткових земельних ділянках.

Наразі проєкт потребує фінансування.

Крім того, у Миколаєві оголосили аукціон на ремонт фасаду інституту, якій було пошкоджено внаслідок ворожих обстрілів. На це з бюджету запланували витратити понад 4 мільйонів гривень. Планується капітальний ремонт центрального фасаду триповерхового Лабораторного корпусу №3 з заміною вікон Інституту імпульсних процесів і технологій НАН України

А на ремонт одного з корпусів онкологічного диспансеру виділили понад 138 мільйонів гривень. Розпочали ремонт ще у 2019 році, а у 2021 році наголосили, що об’єкт готов на 85%. Договір було укладено з ТОВ Антарес-БУД". Наразі компанія є фігурантом кримінального провадження щодо розкрадання бюджетних коштів під час капремонту даху Лупарівської школи у 2019 році.

Анна Бальчінос