Укриття в Херсоні ремонтує фірма фігуранта кримінальної справи

04 червня 2024 р. 18:34

Укриття в Херсоні ремонтує фірма фігуранта кримінальної справи

Фото: ЦПР

21 травня відділ з питань цивільного захисту Херсонської міської ради уклав черговий договір щодо ремонту укриття для колективного захисту населення з ТОВ "Будівельна компанія "Старсервіс". Він став 9 з початку поточного року і 11 у межах співпраці сторін. Загальна сума фінансових зобов’язань перевищила цифру в 21 мільйон гривень.

Усі договори укладені без проведення публічних закупівель – це дозволила Рада оборони регіону на час дії воєнного стану в Україні. У жодному з випадків логічно не вказані адреси укриттів, але й документація підрядника також не опублікована, повідомляє ЦПР.

Із держреєстрів можна дізнатися, що ТОВ "БК "Старсервіс" має статутний капітал розміром 3 тисячі гривень. Фірма зареєстрована в одному з херсонських бізнес-центрів по вул. Тираспольській без вказання конкретного номеру офісу. Її директором і власником є мешканець Коростеня Житомирської області Євген Долгошеєнко. Згідно з даними системи Youcontrol, у різні часи він був засновником близько 50 компаній з різних областей України.

У березні цього року Вишгородський районний суд Київської області розпочав розгляд кримінальної справи, у якій Євген Долгошеєнко є обвинуваченим одразу за двома статтями. Ідеться про привласнення або розтрату майна та службове підроблення. Наступне засідання призначене на 6 червня.

Хоча зміст обвинувального акту невідомий, можна припустити, що кримінальна справа стосується використання публічних коштів. Так, з грудня 2022 року ТОВ "БК "Старсервіс" уклало близько 30 договорів на виконання ремонтів з Вишгородською міською радою та підпорядкованими їй установами. Їхня загальна вартість наближається до 50 мільйонів гривень.

Також на момент укладання договорів з Херсонською міськрадою відносно Євгена Долгошеєнка було відкрито чотири виконавчі провадження. Стягувачами в них є як Управління патрульної поліції Житомирщини, так і приватні фінансові установи.

Також варто зазначити, що згадка про ТОВ "БК "Старсервіс" наявна в іншій кримінальній справі. Згідно з ухвалою слідчого судді Вишгородського районного суду, службова особа компанії разом зі спільником могла провадити незаконну діяльність, спрямовану на привласнення бюджетних коштів міської ради. Разом вони вносили неправдиві відомості в акти приймання будівельних робіт, завищуючи їхню вартість. Таким чином бюджету імовірно було нанесено шкоду на суму близько 750 тисяч гривень.

За даними ОВА, станом на лютий 2024 року на Херсонщині обладнано понад 500 сховищ та найпростіших укриттів для захисту населення.

Андрій Соков.