Справу щодо розтрати у Херсонській обладміністрації скерували до суду

16 травня 2024 р. 16:14

Справу щодо розтрати у Херсонській обладміністрації скерували до суду

Фото: Департамент екології та природних ресурсів ХОА

Обвинувальний акт стосовно депутата Херсонської міської ради Юрія Попутько за фактом зловживання службовим становищем, коли він працював на посаді директора Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обладміністрації, скерували до суду.

Про це повідомили у прокуратурі Херсонської області.

За даними слідства, підозрюваний у 2018 році ініціював проведення конкурсних торгів з розробки проєктів землеустрою. Переможцем стало херсонське приватне підприємство, з яким було укладено відповідні договори. За два дні до закінчення строків виконання угод, чиновник підписав акти прийнятих робіт за відсутності державної експертизи землевпорядної документації, як того вимагає законодавство та умови договорів. Відтак, роботи були виконані не в повному обсязі. 

Зазначається, що обвинувачений підписав платіжні доручення, за якими приватному підприємству перераховано понад 870 тисяч гривень, що спричинило збитки державі.

Раніше ЦПР повідомляв, що у 2020 році Попутько звільнився з посади й цього ж року став депутатом Херсонської міської ради від політичної партії Слуга Народу. Станом на зараз він є чинним депутатом.

У березні 2024 року слідчі поліції кваліфікували дії експосадовця як використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, внаслідок чого було спричинено тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам. Про підозру у розтраті фігуранту повідомили представники обласної прокуратури. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше повідомлялося, за згідно з дослідженням Атестації депутатів місцевих рад, другий рік війни продемонстрував стійку тенденцію до поступового відсторонення депутатів Херсонської міської ради від життя громади, зменшення депутатської активності, втрату їхніх зв’язків з виборцями. Частково причини цього процесу є об’єктивними: місто знаходиться під постійними обстрілами. Значна частина містян й депутати разом з ними були вимушені виїхати за межі громади. Частково подібне відсторонення є результатом політики місцевої військової адміністрації, яка не бачить депутатів у системі взаємодії влади з громадою.

Ната Чернецька