В Одесі на хабарі затримали заступника начальника морського коледжу

16 вересня 2024 р. 12:33

В Одесі на хабарі затримали заступника начальника морського коледжу

Фото: Нацполіція

Посадовця морського коледжу звинувачують у влаштуванні військовозобов’язаних чоловіків на навчання для відстрочки від мобілізації.

Про це повідомили в Нацполіції

Заступника начальника фахового коледжу з навчально-виховної роботи затримали під час отримання 500 доларів від колишнього студента за безперешкодне поновлення на денну форму навчання. 

За інформацією правоохоронців, посадовець організував чоловіку призовного віку, який свого часу не довчився в них на моряка, поновлення на денну форму навчання.

Слідчі повідомили фігуранту про підозру в одержанні неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднаному з вимаганням такої вигоди (ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України). Наразі вирішують питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Раніше повідомлялося, що понад 5 тисяч аспірантів, які нібито вступили у попередні роки, внесли до єдиної бази лише цьогоріч. Про сплеск "нових" аспірантів у вишах йдеться у розслідуванні NGL.media "Аспіранти "заднім числом".

Абсолютним рекордсменом за кількістю внесених у ЄДЕБО аспірантів, як з'ясували журналісти медіа, виявився Класичний приватний університет із Запоріжжя, який, за даними МОН, перевищив ліцензований обсяг за два останні навчальні роки на майже 3,5 тисячі осіб. Ректор університету Віктор Огаренко у розмові з NGL.media переконував, що набирати аспірантів поза лімітами вони були вимушені через брак коштів. А щодо внесення найбільшої кількості аспірантів саме у травні, то за його словами, це пов’язано з "труднощами роботи" у Запоріжжі, а також регулярними вимкненнями електропостачання. 

Як пояснив адвокат Євген Филипець, нині значна кількість аспірантів втратила право на відстрочку, через постанову №560 від 16 травня 2024 року, яка визначила довідку з ЄДЕБО єдиним документом, що може слугувати документальною підставою для оформлення відстрочки.

"ТЦК та СП ставляться до цього дуже формально і значна категорія осіб, яка не може надати ці довідки, отримують відмову", – каже Филипець.

Ната Чернецька