В Одесі планують розширити крематорій

14 лютого 2024 р. 10:30

В Одесі планують розширити крематорій

Фото: УСІ

В Одесі планують виділити додатково 10 млн грн на придбання нової кремаційної печі після реконструкції крематорію на Таїровському цвинтарі.

Про це йдеться в проєкті програми благоустрою м. Одеси на 2022-2026 роки, затвердженої рішенням Одеської міської ради від 8 грудня 2021 року №805-VІІІ, повідомляє кореспондентка "Центру публічних розслідувань".

Проєктом передбачено розширення нової печі, адже в Україні працює наразі всього три крематорії: у Києві (з 1975 р.), Харкові (1977) та Одесі (1988). Минулого року в Одесі була повна завантаженість і зараз вона не зменшилась.

У 2022 році одеська мерія повідомляла, що для підтримки цілодобового режиму роботи крематорію був проведений ремонт. В місті прийняли рішення зупинити роботу двох печей на добу, аби зробити терміновий ремонт й забезпечити роботу крематорію надалі.

Тоді у зв'язку з війною Харківський крематорій тимчасово зупинив свою роботу, тож в країні залишалися Київський та Одеський. Зараз працюють три крематорії, а у 2023 році у Харківському тестувалося нове холодильне обладнання.

Також в Одесі планують виділили на кладовища 8,9 млн грн. Планується будівництво дорожнього покриття, вбиралень та водопроводу з колодязями.

Нагадаємо, у "ковідному" 2021 році одеський крематорій проводив приблизно 50 кремацій щодня. Про це повідомляла мерія міста.

Тоді, за словами завідувача установи Володимира Букача, кількість смертей збільшилася, як і навантаження на працівників крематорію. 

"Ми максимально завантажені й працюємо на межі своїх можливостей. Запис ведеться завчасно за 6-7 днів. Раніше ми записували за 2-3 дні", - казав він.

За словами завідувача крематорію, час прощання для родичів не скоротився. Він так само складає 20 хвилин. Рідних хворих на COVID-19 приймають після 14:00.

 

Олеся Калайтович