Оновлено! В законопроєкті про мобілізацію виявили корупційні ризики

09 січня 2024 р. 11:29

В законопроєкті про мобілізацію виявили корупційні ризики

Фото: Одеський ТЦК

Антикорупційний комітет виявив в урядовому законопроєкті №10378 про мобілізацію низку норм, які можуть спричинити корупційні ризики.

Про це повідомила голова комітету Анастасія Радіна

Вона наголосила, що члени комітету не виступають проти удосконалення процедури мобілізації. За її словами, вона має бути справедлива, передбачувана — і без корупційних дірок. 

"Комітет дійсно виявив низку проблемних норм, які можуть призвести до корупційних ризиків. Разом з тим, Міністерство оборони погодилося із висловленими зауваженнями. Спільно із профільним комітетом, комітетом з питань здоров’я нації та іншими колегами вже працюємо над зміною процедур і підходів", - зазначила Радіна.

Ось перелік того, що, на думку експертів, необхідно вдосконалити у законопроєкті для уникнення корупційних ризиків: 

1. Відмовитися від покладання на органи місцевого самоврядування обов’язку "забезпечити прибуття" військовозобов'язаних у військкоматі. ОМС можуть забезпечувати транспорт, але не можуть застосовувати примус. Натомість обов’язок забезпечити прибуття без уточнення способу, у який це має відбуватися, може породжувати свавілля, вважають експерти.

2. Чітко визначити, у які строки та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов’язаних у реєстр боржників із подальшими обмеженнями на розпорядження майном тощо. Керівник ТЦК не має отримати можливість когось внести в реєстр на наступний день після неприбуття (адже неприбуття можливе і з поважних причин), а когось "не помічати" місяцями. Обмеження прав може відбуватися після притягнення особи до відповідальності за порушення обов’язку з’явитися на виклик. 

3. Прибрати право районних (міських) комісій з питань направлення для проходження військової служби, а також комісій вищого рівня на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу (не плутати із мобілізацією).

"Питань, які потребують ретельного доопрацювання, у законопроєкті значно більше. У першу чергу — щодо подолання корупції у ВЛК та МСЕК. Допрацювати потрібно і процедури підтвердження інших обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації", - повідомила голова Антикорупційного комітету.

Радіна нагадала, що комітет відповідно до регламенту розглядає всі законопроєкти на етапі першого читання на предмет корупційних ризиків. За лютий-вересень 2023 року він ухвалив 34 висновки щодо наявності у різних законопроєктах корупційних ризиків. За її словами, значна частина зауважень була врахована профільними комітетами при доопрацюванні законопроєктів.

Народна депутатка, членкиня Комітету безпеки, оборони та розвідки України Соломія Бобровська в ефірі "Радіо. Свобода" вважає, що урядовий законопроєкт про мобілізацію потребує суттєвого доопрацювання, там є проблеми з половиною пунктів.

"Усі п'ять днів, коли засідав Комітет, і сьогодні ми продовжуємо засідати, іде обговорення по кожній фактично статті, і до кожної другої у нас є зауваження. Вони є або техніко-юридичного характеру, або до самого змісту цих статей", - повідомила депутатка.

Окремо Бобровська наголосила, що до цього урядового законопроєкту ідуть ще зміни в кодекси –  тобто інший законопроєкт

"…(Ідуть зміни – ред.) в Кодекс про адміністративні правопорушення і в Кримінальний кодекс, де, власне, дуже багато неприємних речей: і збільшення штрафів, а також підвищення кримінальної відповідальності закладено. І він (цей другий законопроєкт – ред.) піде точно у спайці з цим урядовим законопроєктом", - пояснила вона.

Депутатка повідомила, що фракція "Голос" і вона особисто будуть виступати категорично проти таких підвищень, затягування гайок і дозволу Національній поліції затримувати людину від трьох годин до трьох діб із потребою з'ясування чи персональних даних, чи стоїть людина на обліку.

"Тому що ми знаєм, як це трапляється, і знаємо ці дуже часті викрадення з вулиць людей, які є незаконними. І за це не несуть, на жаль, співробітники ТЦК відповідальності", - уточнила вона.

Соломія Бобровська підкреслила, що такі речі є неприйнятними, і в українському суспільстві вони не працюють.

"Тому що українське суспільство дуже часто розуміє: а) або пряник, б) або мотивацію, ідейну в першу чергу. А не закручування, примушування, коли запит у суспільстві є величезний на довіру і справедливість", - резюмувала депутатка.

Зазначимо, що народний депутат Олексій Гончаренко також повідомив про те, що урядовий законопроєкт про мобілізацію містить корупційні ризики.

Одеський адвокат Віталій Матвєєв описав реакцію, яку виказало суспільство щодо законопроєкту: "Основні тези — цей законопроєкт не про мобілізацію, а про помсту громадянам за жахливі помилки влади. Все починається з верхів. Який приклад показує влада, такі моделі поведінки й копіює народ. Якщо депутати й міністри своїх дітей вивезли за кордон, то чому прості люди мають чинити інакше?". Він вважає, що "ховатися будуть, поки швидку будуть використовувати для "відлову" і таке інше.

Нагадаємо, 25 грудня 2023 року уряд вніс до парламенту законопроєкти №10378, №10379. Перший документ передбачає зміни до мобілізації та проходження військової служби, а другий — посилення відповідальності за військові правопорушення. Якщо його ухвалять, то всі чоловіки від 18 до 60 років матимуть 30 днів, щоб звернутися до ТЦК, уточнити свої дані, місце проживання тощо. Вони також будуть зобовʼязані носити при собі військово-облікові документи та показувати їх на вимогу працівників ТЦК чи поліції.

Але вже 2 січня 2024 року заступниця голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук заявила, що Верховна Рада не буде виносити на розгляд законопроєкт про мобілізацію в оригінальному варіанті. Над документом ще працюватимуть. 4 січня профільний комітет Верховної Ради почав розгляд нового законопроєкту про мобілізацію. Його обговорюватимуть із командуванням ЗСУ.

Як повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк станом на ранок 9 січня, у ВР вже п'ять версій законопроєкту про мобілізацію (урядовий і чотири альтернативних).