ВАКС конфіскував квартиру російського олігарха в Одесі, але залишив гірничо-збагачувальний комбінат

28 січня 2023 р. 16:08

ВАКС конфіскував квартиру російського олігарха в Одесі, але залишив гірничо-збагачувальний комбінат

Фото: finmonitoring.in.ua

Вищий антикорупційний суд за позовом Міністерства юстиції України дозволив конфіскувати квартиру на 175 кв. м та паркомісце в Одесі російського олігарха Михайла Шелкова.

Про це пише Антикорупційний вимір з посиланням на сторінку ВО "Автомайдан" у facebook.

В публікації йдеться, що ВАКС подав позов щодо конфіскації активів російського олігарха. Крім квартири в Одесі будуть конфіскований склад на 2411 кв. м, комплекс будівель та квартиру на 68 кв.м у Нікополі, трактор "Білорусь", причіп, Лексус, чотири автомобілі Мітсубісі Паджеро Спорт, грошові кошти на банківських рахунках та 100% частки у статутному капіталі "ВСМПО Титан Україна".

Але ВАКС відмовив Мін'юсту у конфіскації найцінніших, на думку активістів, українських активів російського олігарха. Зокрема, суд не конфіскував Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат, який виробляє ільменітовий концентрат.

Підприємство навіть у 2020-2021 роках здійснювало експорт титановмісної сировини на росію та білорусь, хоча "на папері" комбінат постачав цю сировину австрійській компанії "Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH". Про це пише голова ВО "Автомайдан" Катерина Бутко у своєму блозі на УП.

Вона додає, що відповідно до інформації Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона основними сферами застосування титану, що виробляється з рутилового та ільменітового концентрату, який було експортовано Демурінським ГЗК, є аерокосмічна та військово-морська промисловість.

В публікації йдеться, що за 4 дні до повномасштабного вторгнення Шелков нібито продав більшість своїх активів. Зробив він це через сумнівну угоду на Кіпрі. При цьому в Україні він на той момент вже перебував під санкціями.


Михайло Шелков. Фото: sanctions.nazk.gov.ua

Михайло Шелков - колишній глава інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех", яка контролювала військових підрядників у Росії. Шелков та партнери володіють контрольним пакетом акцій ВСМПО-АВІСМА, найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

13 січня народні депутати України позбавили мандатів п'ятьох своїх колег: Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача, Рената Кузьміна та Андрія Аксенова. Відставку чотирьох нардепів, яких напередодні Президент України Володимир Зеленський позбавив громадянства, підтримали понад 300 колег:

  • Віктора Медведчука - 320
  • Тараса Козака - 317 за
  • Андрія Деркача - 314 за
  • Рената Кузьміна - 319 за
  • Андрія Аксьонова 294 за

7 січня Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 січня 2023 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Згідно Указу президента 119 діячів культури, пропаганди та спорту отримали персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції). Серед них громадяни росії, Болгарії, України та Ізраїлю. Зокрема до списку потрапили:

  • людина, яка називала себе одеситкою, Лариса Доліна;
  • уродженець Одеси Денис Устименко-Вейнштейн (Джиґан);
  • автор "символіки Одеси" Артемій Лєбєдєв;
  • чоловік одеситки Регіни Тодоренко Влад Топалов.

 4 січня активісти Руху ЧЕСНО внесли ексчемпіона світу, боксера Василя Ломаченка до свого реєстру державних зрадників. Як повідомили в організації, це сталося через публікацію боксером на своїй сторінці в instagram відеозапису проповіді митрополита Лонгіна, архієрея так званої УПЦ Московського патріархату, в якій священник говорить, що українська держава розпочала війну проти Бога.