Апеляційний суд залишив у ВАКС обвинувачення щодо фігуранта справи «Краяну»

01 вересня 2022 р. 18:45

Апеляційний суд залишив у ВАКС обвинувачення щодо фігуранта справи «Краяну»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду лишила у ВАКС виділене кримінальне провадження за обвинуваченням директора ТОВ «Девелопмент Еліт» Павла Загодіренка. 

Таке рішення 29 серпня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Відмовити в задоволенні клопотання захисника про направлення кримінального провадження по обвинуваченню з Вищого антикорупційного суду до іншого суду», – йдеться в рішенні.

У липні Вищий антикорупційний суд за власною ініціативою зупинив судовий розгляд щодо Загодіренка через його мобілізацію до Збройних сил України.

За версією детективів НАБУ, Петро Загодіренко - виконавець у корупційній афері щодо заволодіння понад 92 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі збанкрутілого заводу "Краян" за вдвічі завищеною ціною у 2016 році. Він власник фірми з чистою господарською історію ТОВ "Девелопмент Еліт" та ознаками фіктивності. 

У бюро переконані, що до схеми його залучив власник футбольного клубу, ексдепутат Кілійської райради Одещини, пособник між організаторами та виконавцями Анатолій Коломієць. Також зі слів Коломійця, Загодіренко дотичний до його благодійного фонду. Вихованець нібито за вказівкою мав перевести кошти Одеської міської ради з рахунку фірми ТОВ “Девелопмент Еліт” на підконтрольну співучасникам фірму “А-Моторс” задля легалізації бюджетних грошей та подальшого заволодіння ними. 

Зазначимо, що прокурори САП під час першого розгляду цієї справи в Малиновському суді просили ув’язнити мера Одеси Геннадія Труханова на 12 років з конфіскацією, його заступника Павла Вугельмана — на 11 років, колишнього голову постійної комісії з комунальної власності Василя Шкрябая, колишнього директора департаменту комунальної власності Олексія Спектора та його колишнього заступника Володимира Родіонова – на 10 років. Директору компанії ТОВ “Девелопмент еліт”, яка продавала будівлю заводу Одеській міськраді, Петрові Загодіренку прокурор просить 10 років, а директору ТОВ Valton Group та адвокату Ігореві Кравченку – 11 років. 

Крім того, у січні 2020 року детективи НАБУ повідомили про підозру у справі “Краяну” ще чотирьом громадянам, які, за версією слідства, є пособниками та організаторами. Новими підозрюваними виявилися колишній депутат Кілійської районної ради Анатолій Коломієць, депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко та колишній народний депутат Олександр Дубовий, а також колишня помічниця міського голови Одеси в часи, коли він був народним депутатом, Альона Попова. Зазначимо, що останню оголосили в міжнародний розшук, а справа щодо трьох нових фігурантів слухається окремо іншою судовою колегією і також другий рік гальмує у ВАКСі на підготовчій стадії через обвинувачених та їх захист.