ВАКС відмовився повертати у повному обсязі застави обвинуваченим у справі аеропорту «Застава-2»

27 липня 2022 р. 15:28

ВАКС відмовився повертати у повному обсязі застави обвинуваченим у справі аеропорту «Застава-2»

Вищий антикорупційний суд 26 липня не повернув 10 мільйонів гривень застави колишньому голові постійної комісії Одеської міськради Василю Шкрябаю та 2 мільйони гривень застави керівнику фірми «Ньюс Йорк» Діаміду Згоннику.

Їх обвинувачують у кримінальному провадженні щодо заволодіння чиновниками Одеської міської ради у змові з місцевими бізнесменами 131 мільйоном гривень із бюджету Одеси у 2016 році. Справа стосується угоди щодо купівлі майнового комплексу аеропорту «Застава-2» під цвинтар. 

Про це інформує журналістка Центру публічних розслідувань Катерина Петренко з приміщення суду. 

Адвокати фігурантів просили повернути застави й обмежитись особистим зобов’язанням їх клієнтів. Проте ВАКС зменшив розмір застави до 8 мільйонів 840 тисяч гривень Шкрябаю та до близько 1 мільйона 690 тисяч гривень Згоннику відповідно. 

Зі слів адвоката, Василь Шкрябай хотів розрахуватись з застави з приятелями-заставодавцями й повернути їм гроші. Віддати борг без зміни запобіжного заходу нібито не може, бо його майно арештоване. Захист каже, що зараз заставодавці вимагають від Шкрябая повернення коштів, які вони у червні 2020 року сплатили за його свободу. Також адвокат підкреслив: ніхто не знав, що розслідування та судовий розгляд справ триватиме «так довго».  

Василь Шкрябай на відеоконференцзв'язку з Малиновського райсуду Одеси. Архівне фото

Адвокат нагадав, що Шкрябай знаходиться під тягарем трьох кримінальних проваджень, в одному з них вніс 8 мільйонів гривень застави. Загалом за одеського чиновника сплатили 18 мільйонів гривень. 

Бажання повернути 10 мільйонів гривень обґрунтовували «ідеальною процесуальною поведінкою» і тим, що колишній депутат міськради не порушив жоден процесуальний обов'язок. Захист відкидає всі ризики. Прокурор САП Роман Кимлик виступав проти повернення застави, бо ризики щодо обвинуваченого актуальні. 

Крім того, адвокат Максим Болдін просив змінити запобіжний захід своєму клієнту Діаміду Згоннику, який також під заставою з червня 2020 року. Зі слів захисника, власних коштів фігурант вніс 200 тисяч, інше - «приятельські гроші». 

Адвокат Діаміда Згонника Максим Болдін

Адвокат відкидав ризик переховування, бо нібито після повернення паспортів для виїзду за кордон фігурант ними не користувався.  Слідство закінчилось, процесуальна поведінка належна - з цим підстав Болдін просив найм’якший запобіжний захід. 

«Він вже віддав суду 4 мільйони гривень - загальний обсяг застав, внесених у двох кримінальних провадженнях. Це для нього непомірне, тож розмір застави завищений. Також не враховано його матеріальний стан», - наголосив адвокат. 

Згонник розповів суду, що він та його дружина не працюють. 

«Я безкоштовно треную дітей, дітей переселенців в тому числі. Мій матеріальний стан скрутний. Навіщо тримати мене в таких “єжових рукавицях”, якщо нічого не вказує на те, що я неналежним чином себе поводжу?» - казав обвинувачений. 

Олексій Спектор - зліва, Діамід Згонник - справа

Утім, прокурор САП Роман Кимлик наголосив: час з моменту закінчення досудового розслідування і дійсно пройшов, але ризики нікуди не зникли. 

Розгляд цієї кримінальної справи по суті продовжать 12 вересня. 

Нагадаємо, раніше в рамках провадження щодо аеропорту «Застава-2» повідомили про підозру колишньому голові постійної комісії міськради Василю Шкрябаю, директорці юридичного департаменту мерії Інні Поповській, ексдиректору департаменту комунальної власності міськради Олексію Спектору, директору приватної авіакомпанії «Одеса» Андрію Вірченку та керівнику фірми «Ньюс Йорк» Діаміду Згоннику.

НАБУ та САП встановили, що посадові особи міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси у розмірі понад 145,85 млн грн.

Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» таку суму консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями та спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, проте вона у користування чи власність міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому (станом на 3 червня 2016 року) у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ.

Детективи з'ясували, що отримані від міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (ексвласник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» - як плату за послуги за договором від 28 вересня 2016 року в сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма «Ньюс Йорк Корпорейшн» перераховувала частину отриманих грошей на свій рахунок у банку «Схід», а також на рахунки інших компаній, у тому числі ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», від якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ «Аркадія-Сіті». Таким чином, як вважає слідство, гроші було легалізовано.

За версією НАБУ, ціну викупу майнового комплексу аеропорту «Застава-2» під цвинтар завищили у 10 разів — реальна вартість споруд становила не 146 мільйонів гривень, а лише 15.

Авторка: Катерина Петренко