ВАКС з другої спроби конфіскував у російського мільярдера Демурінській ГЗК

04 лютого 2023 р. 09:41

ВАКС з другої спроби конфіскував у російського мільярдера Демурінській ГЗК

Фото: finmonitoring.in.ua

Голова департаменту санкційної політики мін'юсту Інна Багатих повідомила, що апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції України та стягнула в дохід держави активи російського олігарха Михайла Шелкова, які він намагався замаскувати як власність "українського інвестора", продавши напередодні повномасштабного вторгнення Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат за 3750 євро громадянці України.

Сьогодні ВАКС виніс остаточне рішення, яке не підлягає оскарженню - 100% ДемГЗК, ТОВ "Інвестагро", ТОВ "Тай-Мінералс", грошові кошти понад 14 млн грн, нерухомість, транспорт, обладнання - в дохід Держави.
Інна Багатих

Раніше ЦПР повідомляв, що Вищий антикорупційний суд за покликом Міністерства юстиції України дозволив конфіскувати квартиру на 175 кв. м та паркомісце в Одесі російського олігарха Михайла Шелкова.

Крім квартири в Одесі були конфісковани склад на 2411 кв. м, комплекс будівель та квартира на 68 кв.м у Нікополі, трактор "Білорусь", причіп, Лексус, чотири автомобілі Мітсубісі Паджеро Спорт, грошові кошти на банківських рахунках та 100% частки у статутному капіталі "ВСМПО Титан Україна".

Зазначимо, що Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат розробляє Вовчанське розсипне родовище титано-цирконових руд в Дніпропетровській області, попереднє збагачення здійснюється на борту кар'єра з наступним розділенням мінералів на збагачувальній фабриці.

За інформацією Центра протидії корупції мінімум в останні роки перед вторгненням продукція цього комбінату експортувалась до рф, де, не виключено, використовувалась при виробництві зброї. 

Голова ВО "Автомайдан" Катерина Бутко у своєму блозі на УП писала, що підприємство у 2020-2021 роках здійснювало експорт титановмісної сировини на росію та білорусь, хоча "на папері" комбінат постачав цю сировину австрійській компанії "Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH". Катерина Бутко додає, що відповідно до інформації Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона основними сферами застосування титану, що виробляється з рутилового та ільменітового концентрату, який було експортовано Демурінським ГЗК, є аерокосмічна та військово-морська промисловість.


Михайло Шелков. Фото: sanctions.nazk.gov.ua

Михайло Шелков - колишній глава інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех", яка контролювала військових підрядників у Росії. Шелков та партнери володіють контрольним пакетом акцій ВСМПО-АВІСМА, найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.