Василю Шкрябаю змінили запобіжний захід

18 вересня 2022 р. 16:26

Василю Шкрябаю змінили запобіжний захід

Фото: ЦПР/архів

Вищий антикорупційний суд 15 вересня змінив запобіжний захід колишньому чиновнику Одеської міської ради Василю Шкрябаю, обвинуваченому в кримінальному провадженні щодо заволодіння чиновниками Одеської міської ради у змові з місцевими бізнесменами 131 мільйонами гривень із бюджету Одеси у 2016 році. Справа стосується угоди щодо купівлі майнового комплексу аеропорту "Застава-2" під цвинтар. 

Про це судового кореспондента "Центру публічних розслідувань" повідомив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентин Мусіяка

Колегія ВАКСу у складі суддів Лесі Федорак, Ігоря Строгого під головуванням Віктора Маслова зменшила заставу обвинуваченому з 4,8 мільйонів гривень до 4 мільйонів гривень. 

Зі слів сторони обвинувачення, клопотала про зменшення застави сторона захисту. Прокурор САП Роман Кимлик, який підтримує держобвинувачення в суді, був проти. 

Справа стосується угоди щодо купівлі майнового комплексу аеропорту "Застава-2" під цвинтар. За версією НАБУ, ціну викупу завищили у 10 разів - реальна вартість споруд становила не 146 мільйонів гривень, а лише 15.

Зауважимо, 17 червня 2020 року Василю Шкрябаю ВАКС вперше обрав запобіжний захід по цій справі - призначив 10 мільйонів гривень застави та носіння електронного браслету. 

На переконання САП, Шкрябай, як голова комісії з питань комунальної власності, вступив у попередню змову з тодішніми топ-чиновниками мерії Олексієм Спектором та Інною Поповською, а також директором авіакомпанії "Одеса" Андрієм Вірченком. Це нові підозрювані у справі. Відповідний проєкт рішення щодо викупу треба було “пропустити” через постійну комісію з питань комунальної власності. Шкрябай того ж дня, як надійшов проєкт, організував проведення комісії, а далі Спектор подав проєкт рішення міськради на проведення незалежної оцінки майна колишнього аеропорту. Прокурор наголошував, що мали зробити оцінку вартості саме будівель та споруд, а не земельної ділянки. За версією обвинувачів, проєкт рішення, попри вимоги регламенту, розглядався без будь-яких супроводжуючих документів. Був лише лист спеціалізованого підприємства, яке обслуговує цвинтарі міста. На комісії виступав особисто голова департаменту Спектор, а Шкрябай закликав "підтримати колегу" та ухвалити рішення. Далі направили документи на адресу Труханова, щоб включити до порядку денного на сесії. Спектор, щоб виправити описки, знову попросив скликати комісію за тиждень. На комісії оперативно погодили рішення "насліп" і цього разу.

Як додав прокурор Валентин Мусіяка, і Шкрябай, і Поповська умисно проігнорували те, що департамент комунальної власності мав провести незалежну оцінку.

Василю Шкрябаю загрожує до 12 років ув'язнення, якщо його визнають винним.

Нагадаємо, у рамках провадження повідомили про підозру голові постійної комісії міськради Василю Шкрябаю, директору юридичного департаменту мерії Інні Поповській, ексдиректору департаменту комунальної власності міськради Олексію Спектору, директору приватної авіакомпанії "Одеса" Андрію Вірченку та керівнику фірми "Ньюс Йорк" Діаміду Згоннику.

НАБУ та САП встановили, що посадові особи міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси у розмірі понад 145,85 млн грн.

Оцінила майно колишнього аеродрому "Застава" таку суму консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями та спорудами в оціночну вартість увійшла і земля навколо аеродрому, проте вона у користування чи власність міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому (станом на 3 червня 2016 року) у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ.

Детективи з'ясували, що отримані від міськради кошти авіакомпанія "Одеса" (ексвласник аеродрому "Застава") перерахувала на рахунок ТОВ "Ньюс Йорк Корпорейшн" - як плату за послуги за договором від 28 вересня 2016 року в сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма "Ньюс Йорк Корпорейшн" перераховувала частину отриманих грошей на свій рахунок у банку "Схід", а також на рахунки інших компаній, у тому числі ТОВ "Логістік Сервіс-Груп", від якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ "Аркадія-Сіті". Таким чином, як вважає слідство, гроші було легалізовано.

Авторка: Катерина Петренко