Відновлення-2024: аналітики зафіксували майже 40 тендерів щодо ліквідації наслідків руйнувань в Одесі

22 серпня 2024 р. 14:33

Відновлення-2024: аналітики зафіксували майже 40 тендерів щодо ліквідації наслідків руйнувань в Одесі

Фото: ЦПР

За результатами моніторингу, на офіційному майданчику державних закупівель Prozorro знайдено 39 тендерів щодо робіт щодо благоустрою міста Одеси, а саме: ліквідація (капітальний ремонт) наслідків руйнувань (демонтаж, розгрібання завалів). 

Про це йдеться в аналітичному звіті про стан впровадження державної та місцевої політики щодо відновлення постраждалого житла в Одеській територіальній громаді, який робили експерти громадської приймальні УГСПЛ в м. Одесі, що працює на базі Одеського Комітету виборців.

Зазначається, що замовником у тендерах виступає Департамент з благоустрою міста Одеської міської ради. Виконавці тендерних робіт (переможці тендерів) – різні, тобто монополії у проведенні робіт щодо благоустрою міста не спостерігається. 

"Зважаючи на специфіку і потребу у невідкладності проведення робіт, тендери проводяться швидко, переможці тендеру, здебільшого, визначаються у день публікації тендеру. За результатами проведеного моніторингу, оскаржень результатів тендерів чи скарг до Антимонопольного комітету України не було виявлено", - йдеться в звіті. 

В рекомендаціях експерти наполягають забезпечувати прозорість при проведенні тендерів стосовно робіт щодо благоустрою міста Одеси, а саме: "ліквідації наслідків руйнувань шляхом належної перевірки контрагентів та тендерної документації учасників тендерів".

В цілому за державною програмою "єВідновлення" в Одеській міській територіальній громаді, згідно з відкритими даними, 316 заявників отримали майже 13,6 млн грн компенсації. Тобто в середньому власникам пошкодженого житла в громаді компенсується 43 тисячі гривень. 

Частині заявників відмовлено в наданні компенсації. Основні підстави для відмови:

  • виявлення факту проведення на пошкодженому об’єкті нерухомого майна ремонтних робіт, в результаті яких ліквідовано пошкодження в повному обсязі;
  • подання заявником повідомлення у паперовій формі про відкликання заяви.

Зазначається, що публічне звітування Комісії розгляду з питань компенсації експертами визнано недостатнім: "Статистичні дані щодо результатів роботи Комісії, а саме: кількості звернень, обсяг наданних компенсацій з використанням електронної публічної послуги "єВідновлення", кількості рішень Комісії про відмову у наданні компенсації та їх причини – у відкритому не було знайдено".

Монітори подали запит на отримання публічної інформації, проте Одеська міська рада зазначила, що запитувана інформація міститься в декількох документах та не може бути зібрана та надана без значних інтелектуальних зусиль та проведення додаткового збору інформації. "Виходячи з вищенаведеної відповіді, вбачається, що публічне звітування результатів роботи Комісії не ведеться, або не є уніфікованою, міститься у декількох звітах", - повідомили аналітики.

Щодо місцевої цільової програми з відновлення постраждалого житла "Незламна Одеса", яка була прийнята 24 квітня 2024 року, то, оцінити її ефективність можна буде лише через певний час, вважає юрист громадської приймальні УГСПЛ в м. Одесі Артем Таукач.

"Зараз ми бачимо, що до програми починають вноситись зміни. Зокрема, 26 червня було незначно збільшено фінансування і наразі витрати по програмі на 2024 рік складають 277 тис. 854 грн. Це 2,17% поточного річного бюджету громади", - зазначив експерт. 

Ната Чернецька