Смерть мобілізованого з епілепсією: військові прокурори почали перевірку

07 серпня 2023 р. 14:20

Смерть мобілізованого з епілепсією: військові прокурори почали перевірку

Фото: Facebook

Прокурори розпочали перевірку обставин мобілізації та надання медичної допомоги мешканцю селища міського типу Ширяєве Одеської області, який помер після прибуття до військової частини.

Про це повідомили у пресслужбі Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.  

Як стверджують військові прокурори, вони здійснюють процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень за фактом смерті мешканця Ширяєва Одеської області, який був призваний по мобілізації з вадами здоров'я.

Зокрема, йдеться про кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство), за фактом смерті  військовослужбовця однієї з військових частин Миколаївщини, під час якого встановлюються причини смерті останнього в день прибуття у розташування військової частини.

Також відомство розпочало кримінальне провадження за частиною 4 статті 425 Кримінального кодексу України щодо можливого недбалого ставлення до військової служби службових осіб Березівського ТЦК.

Під час досудового розслідування слідчі перевіряють законність призову на військову службу громадянина з урахуванням стану його здоров'я.

Крім того розпочато кримінальне провадження щодо можливого недбалого ставлення до військової служби службових осіб медичної служби однієї з військових частин Миколаївщини. 

Під час досудового розслідування слідчі перевіряють своєчасність надання військовослужбовцю кваліфікованої невідкладної медичної допомоги після приступу епілепсії.

Згодом голова Одеської ОВА Олег Кіпер прокоментував смерть мобілізованого на військову службу чоловіка з вадами здоров’я. 

"У будь-якої свідомої людини викликає шок. У мене так само, як і у суспільства, багато запитань "чому?" до тих службових осіб, які прийняли це фатальне рішення. Але як очільник ОВА я маю дочекатися офіційних результатів слідства і правової оцінки дій службових осіб Березівського ТЦК, які проводить Спеціалізована військова прокуратура Одеської області у рамках кримінального провадження. Я переконаний, що усі винні мають бути покарані. Публічно. Співчуваю рідним і близьким Бориса. На жаль, цю непоправну втрату не компенсує навіть покарання винних", - зазначив він.

Як повідомляли місцеві пабліки, в Ширяєве Одеської області військкоми мобілізували інваліда дитинства з епілепсією та відправили на фронт. Там у нього стався напад і він помер.

Борис Глушак був місцевим добряком, якого знало все село. Працював на місцевому ринку. Чоловіку було 29 років. 

"І очевидно, що за діагнозами із дитинства, він не є придатним до військової служби за станом здоровʼя, в тому числі психічного", - коментує ситуацію одеський активіст, в минулому держексперт експертної групи Директорату громадського здоров'я МОЗ Павло Поламарчук.

"Які нелюди відправили хвору людину на фронт? Для чого? Для виконання плану? Щоб здобути премію? Скільки коштує людське життя?", - питають місцеві в групі "Ширяєве".

ЦПР звернувся за коментарями в обласний ТЦК. Там нам відповіли, що в курсі ситуації, але не коментують дії ВЛК.

Керівниця координаційного пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк так прокоментувала ситуацію ЦПР: "Рішення було медичної комісії. ТЦК прийняв документи від медиків, що здоровий і годний. А комісію пройшов в лікарні, тож і коментувати мають вони". 

Читайте також: Справа одеського блогера, якого утримували в ТЦК: що робити в такій ситуації та як реагують силовики