Понад 7 мільйонів: вісім одеських нардепів отримали компенсацію на оренду житла

30 серпня 2024 р. 16:46

Понад 7 мільйонів: вісім одеських нардепів отримали компенсацію на оренду житла

Фото: Вадим Чупріна/ Вікіпедія

Вісім з 13 народних обранців з Одещини скористалися можливістю отримати компенсацію з державного бюджету на оренду житла або винайм готельного номера. 

За даними Одеської обласної організації Всеукраїнської громадянської організації "Комітет виборців України", за період з 2019 року по червень 2024 року компенсація одеським нардепам в загальній сумі склала 7,4 мільйона гривень.

Компенсацію за винайм житла або оплату готельного номера виплачують народним депутатам України згідно із законом за умови, якщо у них немає житла у Києві або депутати зареєстровані за місцем проживання понад 30 кілометрів від кордонів столиці.

Парламентарями від Одеської області на виборах у липні 2019-го стали 16 осіб: 11 депутатів були обрані у мажоритарних округах, п’ятеро - за виборчими списками політичних партій. У своєму моніторингу аналітики оцінювали діяльність 13 народних депутатів, які до сьогодні виконують свої повноваження. Достроково позбулися мандатів троє народних депутатів: обрані від політичної партії "Слуга народу" Андрій Костін (став Генеральним прокурором) та Ігор Васильковський (позбавлений мандату після втрати українського громадянства), а також від політичної партії "ОПЗЖ" Тетяна Плачкова (за власним бажанням).

Гроші за оренду житла отримали: Артем Дмитрук (нині перебуває у розшуку), Сергій Колебошин, Олег Колєв, Олексій Леонов, Микола Скорик, Олександр Ткаченко, Анатолій Урбанський, Степан Чернявський.

Інфографіка: Одеський КВУ

Не користувались можливістю відшкодування плати за оренду житла для виконання своїх депутатських повноважень Олексій Гончаренко, Олександр Горенюк, Юлія Діденко, Антон Кіссе та Іван Шинкаренко.

Дослідивши декларації народних депутатів, аналітики облКВУ порахували, що загальна сума, виплачена всім 13 обранцям від Одещини як заробітна плата за 2019-2023 роки, складає 30,1 млн грн. Найбільшу суму виплат по заробітній платі за всю каденцію отримали Антон Кіссе (2,8 млн грн) та Микола Скорик (2,5 млн грн). 

Читайте також: Працюють, заробляють, витрачають: рейтинг найбагатших нардепів від Одеської області

Олеся Ланцман